Befagyasztották az illegális telepesotthonok utólagos legalizálásáról hozott törvény végrehajtását

telepesfalu (Tekoa) - fotó: wikimedia

Az izraeli legfelsőbb bíróság befagyasztotta a palesztin magántulajdonban lévő földeken illegálisan felépített ciszjordániai telepesotthonokat visszamenőleg legalizáló törvény alkalmazását – jelentette csütörtökön a helyi média.

Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság bírája két hónapra, a kormány válaszáig fagyasztotta be a kneszetben (izraeli parlamentben) február elején megszavazott törvény végrehajtását.

A ciszjordániai palesztin falvak jogi képviselői, valamint a törvényt alkotmányellenessége miatt ellenző Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész is a legmagasabb jogi grémium beavatkozását és döntését kérte a zsidó telepeseket támogató törvénnyel szemben.

A határozat nyomán a kormánynak két hónapja van arra, hogy jogilag megvédje az új szabályozást, amely pénzbeli kártérítés vagy csereföldek fejében lehetővé teszi a magántulajdonban álló palesztin földek utólagos kisajátítását.

A törvény védelmét az illetékes legfőbb ügyész megtagadta, ezt a feladatot a szabályozás által érintett egyik telepen élő ügyvéd, Harel Arnon fogja ellátni.

- Hirdetés -

Az Izraelben és külföldön egyaránt élesen bírált törvény segítségével visszamenőleg jogszerűnek nyilváníthatnak mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthont, ami bírálói szerint törvényileg jóváhagyott földlopást jelent. Ráadásul a telepesek nyomására megszövegezett jogszabályt Ciszjordániában olyan területekre alkalmaznák, amelyek a nemzetközi jog szerint nem számítanak szuverén izraeli területnek.

A jogszabály feszültségeket teremtett az izraeli kormányon belül is. Noha a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali koalíció a szavazáson mellé állt, de maga a kormányfő állítólag négyszemközt ellenezte a lépést, amely Madnelblit főügyész szerint is alkotmányellenes.

A törvény támogatói szerint az érintett telepesek “jóhiszeműen”, a korábbi izraeli kormányok hallgatólagos jóváhagyásával hozták létre településeiket Ciszjordániában az elmúlt évtizedekben.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI