Befagyasztották az illegális telepesotthonok utólagos legalizálásáról hozott törvény végrehajtását

telepesfalu (Tekoa) - fotó: wikimedia

Az izraeli legfelsőbb bíróság befagyasztotta a palesztin magántulajdonban lévő földeken illegálisan felépített ciszjordániai telepesotthonokat visszamenőleg legalizáló törvény alkalmazását – jelentette csütörtökön a helyi média.

Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság bírája két hónapra, a kormány válaszáig fagyasztotta be a kneszetben (izraeli parlamentben) február elején megszavazott törvény végrehajtását.

A ciszjordániai palesztin falvak jogi képviselői, valamint a törvényt alkotmányellenessége miatt ellenző Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész is a legmagasabb jogi grémium beavatkozását és döntését kérte a zsidó telepeseket támogató törvénnyel szemben.

A határozat nyomán a kormánynak két hónapja van arra, hogy jogilag megvédje az új szabályozást, amely pénzbeli kártérítés vagy csereföldek fejében lehetővé teszi a magántulajdonban álló palesztin földek utólagos kisajátítását.

A törvény védelmét az illetékes legfőbb ügyész megtagadta, ezt a feladatot a szabályozás által érintett egyik telepen élő ügyvéd, Harel Arnon fogja ellátni.

Az Izraelben és külföldön egyaránt élesen bírált törvény segítségével visszamenőleg jogszerűnek nyilváníthatnak mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthont, ami bírálói szerint törvényileg jóváhagyott földlopást jelent. Ráadásul a telepesek nyomására megszövegezett jogszabályt Ciszjordániában olyan területekre alkalmaznák, amelyek a nemzetközi jog szerint nem számítanak szuverén izraeli területnek.

A jogszabály feszültségeket teremtett az izraeli kormányon belül is. Noha a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali koalíció a szavazáson mellé állt, de maga a kormányfő állítólag négyszemközt ellenezte a lépést, amely Madnelblit főügyész szerint is alkotmányellenes.

A törvény támogatói szerint az érintett telepesek “jóhiszeműen”, a korábbi izraeli kormányok hallgatólagos jóváhagyásával hozták létre településeiket Ciszjordániában az elmúlt évtizedekben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI