A berlini székhelyű Nestpick ingatlanközvetítő cég különböző szempontok – például bérszínvonal, megélhetési költségek, infrastruktúra, képzett munkaerő – alapján  minden évben összeállít egy listát arról, mely városok a legkedvezőbbek egy startup vállalkozás számára.

Idén a Forbes magazin közölte le ezt a listát, ami alapján 85 város közül Szingapúr kapta az első helyet, megelőzve az eddig startup fővárosként számon tartott, szilikon völgyi San Franciscót is. Az utóbbi magasabb pontszámot kapott az ökoszisztéma és a bérszínvonal minősítésben, de a legkevésbé kedvező helyet az életminőség és a megélhetési költségek terén. Szingapúr nem csak földrajzilag kedvező helyzete és az ott élő nagyszámú tehetős lakos miatt van előnyös helyzetben más városokkal szemben, de a fejlett infrastruktúra és a magasan képzett munkaerő (2015-től a szingapúri számít a világ legjobb oktatási rendszerének), és a közelében fekvő számos feltörekvő piac és fejlődő ország miatt vált a technológiai vállalatok és a befektetők számára a legígéretesebb és legösztönzőbb várossá.

Az egyetlen izraeli város a listán természetesen Tel-Aviv, amely a rangsorban az előkelő hatodik helyet kapta. Az ökoszisztéma minősítése alapján pedig még ennél is magasabb Tel-Aviv értékelése – itt a harmadik helyen áll a világ üzleti nagyvárosai között, csak San Francisco és Berlin előzte meg. A tel-avivi magas megélhetési költségek miatt (ebben 57. a világon) nem érhetett el még ennél jobb eredményt.

A startup vállalkozásokon belül három foglalkoztatási ágazatot vizsgáltak a rangsor kialakításához, ezen belül a bérszínvonal mértéke nagy eltéréseket mutat a tel-avivi technológiai vállalkozásokban: egy projektmenedzser évente átlagosan 27,718 dollárt keres, (42. hely a világon), míg egy ilyen munkakörű tapasztalt dolgozó fizetése lényegesen magasabb – 109,903 dollár – ezzel Tel-Aviv már a negyedik helyen áll a felsorolt városok között. Egy tel-avivi technológiai cégnél foglalkoztatottnak járó kezdő átlagfizetés körülbelül 48,483 dollár évente (a 13. a világon), miközben egy tapasztalt munkavállaló ezen a területen akár 98,620 dollárt kereshet évente (ez a 10. legmagasabb a világon). Egy kezdő marketing szakember évi keresete 30,930 dollár Tel-Avivban (33. hely), egy tapasztalatokkal rendelkező szakember pedig átlagosan 56,620 dollár évente (a 35. legmagasabb szám a világranglistán).

Tel-Avivi naplemente – fotó: Shifra Levyathan / Wikipedia

A vizsgált városok közül 38-ban alacsonyabb a jövedelemadó mértéke, mint Izraelben, így ebben a rangsorban Tel-Aviv a 39. helyen áll. A közegészségügyi rendszert minősítő rangsorban a 41. hely, a fizetett pihenőnapok számát nézve pedig csak a 64. hely járt Tel-Avivnak, érdekes viszont, hogy a közbiztonságra vonatkozó index a városok között a 23. helyre teszi Tel-Avivot.

A listát készítő Nestpick cég vezérigazgatója, Ömer Kücükdere azt hangsúlyozta, hogy az általuk kialakított rangsor célja az, hogy az evidens, foglalkoztatási lehetőségeken és pénzügyi adatokon túlmutató információt szolgáltatva holisztikus képet nyújtson az egyes városokban rejlő összes lehetőségről, amely szerint a szakemberek fontolóra veszik a munkalehetőségeket.

A teljes lebontást tartalmazó rangsor itt látható – mellesleg Tel-Avivot Szingapúron és San Franciscón kívül Helsinki, Berlin és Stockholm előzi csak meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSGlobes