Jó szándékú, de megtévesztő írás

Kedves Izraelinfo!

Jó pár korábbi írásukat újból elolvastam. Jó, hogy igyekeznek bemutatni, mennyire sokszínű Izrael – magyar szemmel.

Az egyik legtanulságosabb cikk mégis egy igazi outsideré, a libanoni származású, most az USA-ban élő Dr.Carol Jahsané (Egy libanoni nő gondolatai Izraelről), aki önként és csupa-csupa előítélettel vágott neki a 3 hónapos izraeli útnak. A végén rájött, hogy „az izraeli társadalom alapjában tisztességes”. Nem igazán tetszik nekem a sommás megállapítás, akkor sem, ha hízelgő. Mert nem helyes egy társadalmat (az ott élő embereket) egy jelzővel illetni. Próbálja is tompítani azzal, hogy hozzáteszi: „alapjában”, de így is egy vitatható általánosítás. Ennél nagyobb probléma szerintem, amit az írás sugároz: az arabok pusztán áldozatai a kialakult helyzetnek, s ha a ciszjordániai és gázai palesztinokkal való békekötés megvalósul, ha majd a megszállás befejeződik, az Izrael-ellenes politikai támadásokat is ki lehet majd védeni, bár „természetesen az antiszemitizmus és az Izraelt érintő gyűlölet folytatódik”, de „… minimálisra lehetne csökkenteni azt az idő múlásával.” A szerző egy szót nem ír arról, hogy a békéért mindkét félnek tennie kell: az araboknak is, s hogy mi az arabok szerepe az ellentétek teljes kiéleződésében. Ez a cikk egy megható békefelhívás, melynek valódi címzettjei azonban csak a zsidók, az izraeli zsidók! Egy jó szándékú, de megtévesztő írás!

Szerencsére, az Izraelinfo elvétve ugyan, de hírt ad az arab lakosokat érintő pozitív fejleményekről is, így pl. arról, hogy egyre több izraeli arab vonul be a hadseregbe polgári szolgálatra, mert „itt tud legjobban a közössége segítségére lenni”. (Jó témának tartanám az Izraelinfo szerzői számára annak elemzését is, hogy az önkéntesek 90%-a nő!)

Budapestről csak követni tudom az izraeli eseményeket, s ebben nagy segítség az Izraelinfo! Csak akkor jelzem – esetleg – az aggályomat, ha úgy látom, hogy egy-egy írásukban a tény összemosódik a szerző véleményével (ez ugyanis nagyon megtévesztő lehet)! Vagy, ha egy hírt – úgy gondolom – tendenciózusan állítanak be; ha egy vélemény nem tűnik kellően megalapozottnak, vagy pedig az objektivitás látszatát akarja kelteni, miközben korántsem az. Természetesen, az olvasó számára a vállaltan szubjektív, önálló, eredeti megközelítések is nagyon érdekesek és tanulságosak lehetnek.

Üdvözlettel:

F. M.

P.s.:

Sok-sok írásuk közül legjobban a galileai Olajág-fesztiválról szóló tudósításuk tetszett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.