Jó szándékú, de megtévesztő írás

Kedves Izraelinfo!

Jó pár korábbi írásukat újból elolvastam. Jó, hogy igyekeznek bemutatni, mennyire sokszínű Izrael – magyar szemmel.

Az egyik legtanulságosabb cikk mégis egy igazi outsideré, a libanoni származású, most az USA-ban élő Dr.Carol Jahsané (Egy libanoni nő gondolatai Izraelről), aki önként és csupa-csupa előítélettel vágott neki a 3 hónapos izraeli útnak. A végén rájött, hogy „az izraeli társadalom alapjában tisztességes”. Nem igazán tetszik nekem a sommás megállapítás, akkor sem, ha hízelgő. Mert nem helyes egy társadalmat (az ott élő embereket) egy jelzővel illetni. Próbálja is tompítani azzal, hogy hozzáteszi: „alapjában”, de így is egy vitatható általánosítás. Ennél nagyobb probléma szerintem, amit az írás sugároz: az arabok pusztán áldozatai a kialakult helyzetnek, s ha a ciszjordániai és gázai palesztinokkal való békekötés megvalósul, ha majd a megszállás befejeződik, az Izrael-ellenes politikai támadásokat is ki lehet majd védeni, bár „természetesen az antiszemitizmus és az Izraelt érintő gyűlölet folytatódik”, de „… minimálisra lehetne csökkenteni azt az idő múlásával.” A szerző egy szót nem ír arról, hogy a békéért mindkét félnek tennie kell: az araboknak is, s hogy mi az arabok szerepe az ellentétek teljes kiéleződésében. Ez a cikk egy megható békefelhívás, melynek valódi címzettjei azonban csak a zsidók, az izraeli zsidók! Egy jó szándékú, de megtévesztő írás!

Olvasói levél az Izraelinfónak
Írd meg a véleményed – mi kitesszük

Szerencsére, az Izraelinfo elvétve ugyan, de hírt ad az arab lakosokat érintő pozitív fejleményekről is, így pl. arról, hogy egyre több izraeli arab vonul be a hadseregbe polgári szolgálatra, mert „itt tud legjobban a közössége segítségére lenni”. (Jó témának tartanám az Izraelinfo szerzői számára annak elemzését is, hogy az önkéntesek 90%-a nő!)

Budapestről csak követni tudom az izraeli eseményeket, s ebben nagy segítség az Izraelinfo! Csak akkor jelzem – esetleg – az aggályomat, ha úgy látom, hogy egy-egy írásukban a tény összemosódik a szerző véleményével (ez ugyanis nagyon megtévesztő lehet)! Vagy, ha egy hírt – úgy gondolom – tendenciózusan állítanak be; ha egy vélemény nem tűnik kellően megalapozottnak, vagy pedig az objektivitás látszatát akarja kelteni, miközben korántsem az. Természetesen, az olvasó számára a vállaltan szubjektív, önálló, eredeti megközelítések is nagyon érdekesek és tanulságosak lehetnek.

Üdvözlettel:

F. M.

P.s.:

Sok-sok írásuk közül legjobban a galileai Olajág-fesztiválról szóló tudósításuk tetszett.