A globális felmelegedés már önmagában is elég szörnyű, ám izraeli tudósok az idei rekord hőség következményeit megvizsgálva azt is elmagyarázzák, hogy a csótányok ereje a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan növekszik

„A magasabb hőmérsékleteken a csótányok aktívabbak” – állítja a Ben Gurion Egyetem professzora, Frederic Libersat. „10 fokban a csótány alig mozdul. Nagyon lassú. De 25-30 fokban már fut. Amikor a hőmérséklet 40 fok felé emelkedik, a csótány nemcsak fut, hanem repül is. Hiperaktívvá válik.”

Ezt a jelenséget Yoav Yair professzor is ismeri, aki a Herzlia Interdiszciplináris Oktatási Központ dékánja, és rossz híre van számunkra: „Egy ismerősöm, aki egy bérház ötödik emeletén lakik, azt mesélte, hogy újabban csótányok repülnek be nála az ablakon” – meséli. „Ismert jelenségről van szó. Egy bizonyos hőmérséklet felett a csótányoknak nagyon melegük van és hiperaktívakká válnak. Ez az aktivitás az oka annak, hogy repülnek is.”

Yair professzor szerint, aki a fenntartható fejlődéssel és az éghajlatváltozással foglalkozik, ez a zavaró jelenség egyre többet fog előfordulni, mivel a nyári évszakok – elsősorban a Földközi-tenger melléki országokban – egyre melegebbek és melegebbek lesznek. „A bioszféra reagál az éghajlatváltozásra” – teszi hozzá. „Az állatok alapvető reflexeikkel még a legkisebb hőmérsékleti változásokra is érzékenyek. A jövőben további bizarr viselkedési elváltozásokra számíthatunk, a repülő csótányoktól a harapós halakig.”

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet