Fotó: Avi Blecherman / Cedek Hevrati / Facebook

Ha kutyakorbáccsal fenyegetnek a különleges ügyosztály fedett nyomozói, akkor sem árulom el, hogyan jutottam el két alkalommal még a szombat kimenetele előtt a petach tikvai tüntetésre.

No persze mindjárt megoldódna a nyelvem, ha egy fészekalja hortobágyi csikós durrogtatná a fülem mellett a karikás ostorát. Ám a Hortobágyon nincs hasonló tüntetés, mert nincs arrafelé korrupció, így gyanúsított sincs, vallatás közben nekivadult nyomozók nem okoznak bibit egyetlen delikvensnek sem. Nem, ott, a nagy legelő környékén a tüntetés fogalma nem azt jelenti, mint Izrael földjén, ott a tüntetés olyan nyelvtani fogalom, ami bizonyos közpénzek, közvagyonok eltüntetésének újkori jelentését fedi.

De maradjunk csak Petach Tikván – ha tudunk. A tüntetésre igyekvők népes serege bizony benzint, parkolóhelyet (és nem parkolni való helyet), karosszériafényezést, kipufogógázt nem kímélve a főtér környékét nagy-nagy sugarú körben okkupálja autójával. Feltéve, hogy rendőrségi autó és személyzete nem állja útját. Állja.

Talán már a harmadik szónok is berekedt, mire a korábban frissen vasalt, ám a tetthely elérésekor már izzadt ingben, zokni nélküli szandálban porosodva bekocogok két lihegő labrador között a tapsoló, füttyögő, éneklő, szelfiző, telcsiző, fagyizó, szotyizó, doboló, kipás, ciceszes stb. tömegbe. Irigykedve forgatom a fejemet a sok-sok transzparens, zászlócska láttán és az általam kreált vakszöveggel én is dalolászok, amikor mások is.

Most mi van? A tér túl felén is tömeg van, azoknál is torka szakadt szónok hergeli népét. Nicsak, óriási drón kering fölöttünk, integessünk neki, hátha az éjszakai híradóban mi is ott leszünk…

Mi ez az ismerős csengőhang? Auuu, ez az én mobilom hangja. Kerül, amibe kerül, én felveszem, mert hátha hallhatja, láthatja a pesti akárki, aki hív, hogy én egy igazi antikorrupciós tömegtüntetés kellős közepén csápolok önfeledten a rossz ellen…

Mit akar ez a gyerek, miért hív? Mondtam, hogy szokás szerint a tömeg bal szélén leszek majd, könnyen megtalál, ha leparkol és követ, keres engem.

Udvariasan beleszólok a kütyübe: Má? Ő persze mintha nem értene ivrit, szülőnyelvén rikolt a fülembe: Apu, nem zavar, hogy a Bibi mellett tüntetőkhöz álltál be?

Zavart, és átügettem a tér másik oldalára, és nézz oda, sokkal népesebb tüntetői közé… És itt nem elhízott labradorok csorgatták nyálukat, hanem karcsú francia bulldog és valamilyen kopaszságig lenyírt nagyon szimpi kutyuli (gazdi leány)…

Harmadjára én nem mentem el a tüntetésre. Azt egyébként be is tiltották. Talán azért, mert hiányoztam?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.