Az antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztetett Izraelben az ENSZ-főtitkár

António Guterres ENSZ főtitkár Reuven Rivlin izraeli elnökkel - fotó: GPO

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte az Izrael-ellenes, modern antiszemitizmust, noha Izrael bírálhatóságát is hangsúlyozta Reuven Rivlin izraeli államelnöknél tett látogatásán, és a Jad Vasem holokausztmúzeumban is figyelmeztetett az antiszemitizmus veszélyeire – jelentette a helyi közszolgálati rádió hétfőn.

“Kérem, hogy állítsa le az Izrael elleni diszkriminációt az ENSZ számos szervezetében”- kérte első, háromnapos közel-keleti látogatásának kezdetén az ENSZ főtitkárát az izraeli államelnök.

“Elfogadhatatlan az egyetlen zsidó állammal szemben folytatott diszkrimináció, és az Izrael felszámolására tett felszólítások és lépések”- tette hozzá Reuven Rivlin az államfői rezidencián a ynet szerint.

“Biztos lehet benne, hogy figyelmesen végrehajtatom az ENSZ alapokmányát, és egyenlő bánásmódban részesítem Izraelt”- válaszolt a világszervezet főtitkára, majd hozzátette, hogy másrészt olykor ő maga sem ért egyet az izraeli politikával, és ez is legitim. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ továbbra is barátságra törekszik Izraellel, keresi az utat a békéhez, és nem engedi az antiszemitizmust.

Fotó: GPO

Korábban António Guterres koszorút helyezett el a Jad Vasem holokausztmúzeumban a második világháborúban meggyilkolt zsidók emlékére, és bejegyzést tett az intézmény emlékkönyvébe.

- Hirdetés -

“Az ENSZ főtitkáraként elkötelezetten harcolok az antiszemitizmus és az intolerancia minden, még fel nem számolt formája ellen, és nagyra tartom mindazokat, akik ebben a kivételes múzeumban dolgoznak”- mondta az emlékmúzeumban.

Guterres vasárnap este érkezett Izraelbe, és már aznap megbeszéléseket folytatott Jason Greenblattal, Donald Trump amerikai elnök különleges közel-keleti megbízottjával a palesztin-izraeli békefolyamat előrevitelének kérdéseiről.

A látogatás során tárgyalt még Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint találkozik a Gázában, a radikális iszlamista Hamász szervezet fogságában lévő két, mentálisan sérült izraeli fiatalember családtagjaival, és azzal a két családdal is, akik katonagyermekének holttestét a Hamász birtokolja a legutóbbi, három évvel ezelőtti hadművelet óta.

Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az ENSZ-főtitkár kedden a Palesztin Hatóság területén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel tanácskozik majd, szerdán pedig a Gázai övezetbe látogat el.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI / Izraelinfo