A Palesztin Nemzeti Múzeum épületeggyüttese - fotó: Nigel Wilson / Al Jazeera

A vitatott státusú Jeruzsálemmel foglalkozik az új Palesztin Nemzeti Múzeum közel egyéves késéssel vasárnap megnyitott első kiállítása.

A Rámalláh közelében álló Palesztin Nemzeti Múzeum első kiállításának tárgya Jeruzsálem városa, amelyet a palesztinok jövendő államuk fővárosaként kívánnak elfogadtatni, ahogy Izrael is fővárosának nyilvánította a mindkét nép számára szent várost.

“A palesztinok közül sokan nem juthatnak el Jeruzsálembe, és ezért Jeruzsálemet hoztuk el hozzájuk” – emelte ki sajtótájékoztatóján Reem Fadda, a “Jeruzsálem él” című nyitókiállítás kurátora.

Fotó: Nigel Wilson / Al Jazeera

A múzeum húszéves erőfeszítés eredményeképpen 28 millió dollárból (mintegy nyolcmilliárd forintból) épült fel a palesztin Birzeit Egyetem kampuszán majd egy évvel ezelőtt, de mindeddig üresen állt, nem volt benne kiállítás.

Az első, díjmentesen látogatható, december közepéig nyitva tartó tárlaton 48 palesztin, arab és más nemzetiségű művész mutatja be Jeruzsálemről szóló sajátos nézőpontját.
A látogatókat a Jeruzsálem óvárosában álló aranykupolás Sziklamecset kicsinyített mása fogadja, ahonnan a muzulmán hagyomány szerint Mohamed próféta álmában lovával a mennybe ment, és ahol a zsidó hagyomány szerint Ábrahám isteni parancsra megpróbálta feláldozni fiát, Izsákot.

Fotó: Nigel Wilson / Al Jazeera

A kiállított alkotások palesztin szemszögből mutatják be a szent várost, több mű emlékeztet a Kelet-Jeruzsálemet Ciszjordánia többi részétől elzáró, sokfelé nyolc méter magas betonfalat jelentő kerítésrendszerre, s a város környékén, az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken létrehozott izraeli telepekre.

A kiállítás megnyitóján az alkotók hangsúlyozták a palesztinok városba jutásának nehézségeit is, ugyanis a Kelet-Jeruzsálemen kívül élők csak Izraeltől kapott engedélyek birtokában látogathatnak el a számukra is szent Jeruzsálembe.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo