Fotó: Israel Land Foundation

Nyolc éves szünet után ismét kilakoltattak egy arab családot egy 1948 előtt zsidó tulajdonban álló házból Kelet-Jeruzsálemben – jelentette a ynet kedden.

Kedd reggel erőteljes rendőri jelenlét mellett, a negyedhez vezető utak lezárása után lakoltatták ki az évtizedek óta általuk lakott házból a nyolc tagú, több generációs Samaszna családot.

Kényszer-kiköltöztetésüket hosszú jogi csatározás előzte meg, ugyanis az izraeli törvények szerint ha zsidók be tudják bizonyítani, hogy az 1948-as függetlenségi háború előtt Kelet-Jeruzsálemben ingatlannak rendelkeztek, akkor  visszaigényelhetik tulajdonjogukat. A törvény ugyanakkor nem rendelkezik hasonlóképpen az 1948 előtt arab tulajdonban lévő, majd Nyugat Jeruzsálemben Izraelbe került ingatlanokról – emlékeztetett a Háárec című újság honlapja.

A Sejk Dzsarra nevű kelet-jeruzsálemi lakónegyedben utoljára 2009-ben hajtottak végre hasonló kilakoltatást, azóta a heves nemzetközi tiltakozás miatt szünteltették az ilyen lépéseket.

Az üres ház – fotó: Israel Land Foundation

A Sejk Dzsarrában lévő házat eredeti tulajdonosa 2013-ban visszaigényelte, és lakottan eladta egy új, zsidó tulajdonosnak, aki a jobboldali kötődésű Israel Land Foundation (Izraeli Föld Alapítvány) segítségével fizetett. Ez a szervezet felkutatja a keleti – jeruzsálemi ingatlanok eredeti zsidó tulajdonosait, és képviseli őket a visszaigénylés jogi folyamataiban.

A házban 1964 óta élő család az elmúlt években jogi csatározást folytatott az épületért, azzal érvelve, hogy nem kilakoltatható bérlők. A bíróság 1972 óta ismerte el ott lakásukat, és két évvel ezelőtt a legfelsőbb bíróság távozásra kötelezte őket, de másfél évet adott rá, hogy új lakóhelyet szerezzenek maguknak. Fél éve elhalasztották, de kedd reggel végrehajtották kilakoltatásukat.

Muhamad Samaszna a kilakoltatás után szüleivel – fotó: Israel Land Foundation

A Samaszna család tervbe vett kiköltöztetését korábban bírálta az EU, az ENSZ, több nyugat-európai ország, de az Egyesült Államok ezúttal nem nyilvánított véleményt. Múlt hónapban hét európai ország: Franciaország, Olaszország, Belgium, Írország, Svédország, Norvégia és Málta diplomatái meglátogatták a kilakoltatásra ítélt családot.

Hét európai ország diplomáciai képviselői – köztük Franciaország, Olaszország, Belgium, Írország és Svédország – a helyszínen – fotó: Peace Now

Sejk Dzsarra és a többi kelet-jeruzsálemi lakónegyed 1948 és 1967 között Jordánia része volt, Izrael az 1967-es ún. hatnapos háborúban foglalta el a város keleti felét és Ciszjordániát Jordániától.

2009-ben hasonló körülmények közepette hajtották végre három kelet-jeruzsálemi palesztin család kényszer – kiköltöztetését, ami akkor jelentős nemzetközi tiltakozást váltott ki, Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter is elítélte az izraeli lépést.

Fotó: Israel Land Foundation

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo