Szó sincs tévedésről, a tél valóban, hivatalosan elkezdődött Izraelben, és ezt minden itt élő tudja. Mégpedig onnan, hogy a heti rendes bevásárlás során megdobbanó szívvel tapasztalhatta: elkezdték árusítani a friss Krembót!

A gyengébbek kedvéért: a Krembo (szó szerint lefordítva: „krémbenne”) a négercsókhoz hasonló, keksz alapú, tojáshabbal töltött, hártyavékony csokoládéréteggel bevont édesség. Mivel meleg időben a krém állaga és minősége gyorsan romlik, Izraelben kizárólag télen, októbertől februárig gyártják és árusítják. Egy szezonban nagyjából 50 millió Krembo fogy – például ebben is csúcstartó Izrael a nagyvilágban.

Minden egyes Krembót kézileg szuper-vékony (körömmel vasalható) „ezüstpapírba” csomagolnak, és 8 darabos átlátszó műanyag dobozba, illetve 40 férőhelyes karton csomagba helyeznek. Az utóbbiakra a téli hónapokban megtartott szülinapi zsúrok, ovis és iskolás mulatságok miatt van szükség, de sajnos nem kizárólag: sokan családi használatra is ezt a kiszerelést veszik, elvonatkoztatva attól a fontos ténytől, hogy a Krembo egyik legfőbb összetevője: a cukor. Trafikokban, sarki kisboltokban egyenként is megvásárolható.

A Krembónak létezik mokkás változata is, de az kevésbé népszerű, mint a fehér, vaníliaízesítésű tojáshabbal töltött.

A Krembo az izraeli társadalom megosztottságának is egyik fő oka, ugyanis a mai napig komoly vita zajlik arról, hogyan együk meg. Ahány izraeli, annyiféle Krembo-evési szokás, nyilván vérmérséklet szerint. A legkedveltebb Krembo-fajtát gyártó Strauss cég felmérést is készített erről, íme a hivatalos statisztika:

  • Az átlagember: a Krembót az alul levő keksznél megfogja, felülről lefelé haladva előbb a csokit és a habot eszi meg, desszertnek pedig megmarad a keksz (69 %).
  • A hangos kisebbség: előbb eltávolítja a kekszalapot, majd leöblíti a habos csokival (12%).
  • A békepárti: a kekszet és a csokoládét egyidejűleg fogyasztja el vertikálisan haladva (10%). Továbbá:
  • A vállalkozó szellemű: lehámozza a csokoládémázat, és annak elfogyasztása után eszi meg a habot és a kekszet.
  • A pragmatikus: a becsomagolt Krembo térfogatát egy könnyed, felülről irányzott ütéssel csökkenti, a meglaposodott Krembót egyben bekapja.
  • Az elegáns: a keksz eltávolítása után kiskanállal kieszi a habot, végül elfogyasztja a csokoládéhéjat.

Az izraeliek azonban ma már nem csak e szeretett téli édességre asszociálnak a Krembóról. Egy 16 éves izraeli tinédzser, Adi Altschuler „Knafájim sel Krembo – Krembo Szárnyak” néven egy különleges ifjúsági szervezetet alapított 2002-ben, amely azóta 63 helységben több mint 6 ezer taggal és 6,2 millió dolláros – nagyrészt adományokból és állami támogatásból finanszírozott – költségvetéssel működik és már az ENSZ-ben is bemutatták, mint élenjáró ifjúsági mozgalmat.

A Krembo Szárnyak az egyetlen olyan cserkész szervezet Izraelben, amely arra az elméletre épül, hogy különböző kulturális, vallási és társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező, fogyatékos gyerekek és fiatalok heti rendszerességgel együtt vegyenek részt közösségi összejöveteleken – egészséges társaik segítségével és irányításával. A találkozókon minden fogyatékos gyereket két cserkész társuk (madrich) segít, a közös játékokon és élményeken túl azok közösségi beilleszkedését segítve, de egyúttal példát adnak és kapnak társadalmi felelősségből, a sokszínűség és a másság elfogadásából, toleranciából. Az izraeli Krembo szárnyakat is ad:

Te hogyan eszed a Krembót?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.