Mahmúd Abbász: Független Palesztina nélkül béke sem lesz

Embed from Getty Images

Ha meghiúsul a kétállami megoldás, nincs más választásunk, mint folytatni a küzdelmet, és teljes körű jogokat követelni a történelmi Palesztina valamennyi lakosa számára – jelentette ki Mahmud Abbasz palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszaka általános vitájában szerdán.

Abbasz szerint ha az általa említett, Izrael és egy független palesztin állam egymás mellett létezését előirányzó megoldás veszélybe kerül, a palesztinoknak alternatívát kell keresniük nemzeti létük megőrzéséhez.

A palesztin elnök felszólította az ENSZ-t: tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy meghatározott időn belül véget vessenek a palesztin állam Izrael általi megszállásának.

Abbasz reményét fejezte ki, hogy Donald Trump amerikai elnök erőfeszítései újraélesztik a békefolyamatot, de figyelmeztetett, hogy veszélyben van a kétállami megoldás.

„Ha az izraeliek nem akarnak kétállami megoldást, és nem akarnak békét, ők viselik ezért a felelősséget”

– jelentette ki a palesztin elnök.

Abbasz utalt a folyamatos izraeli telepbővítésekre és az al-Aksza mecset körüli idei vitákra. Óvta Izraelt, hogy ne játsszon a tűzzel, és ne hozzon egyoldalú döntéseket a jeruzsálemi óvárosban található, muszlimok és zsidók által egyaránt szentként tisztelt helyszínnel kapcsolatban.

Az izraeliek által Templomhegynek nevezett dombon álló al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, ahová Izrael két rendőr lelövése után fémérzékelőket helyezett el, ami miatt jelentős feszültség alakult. A fémérzékelőket végül eltávolították. Az al-Aksza mecset és a Szikladóm muzulmán kezelésben van.

A palesztin elnök hozzátette: Izrael a palesztin területeken, így Kelet-Jeruzsálemben való folyamatos telepbővítéssel is veszélyezteti a kétállami megoldást. Hozzátette: már fizikailag nincs több hely a palesztin állam számára.

Abbasz előzőleg Donald Trumppal találkozott: a tárgyalás után a palesztin elnök még derűlátóan beszélt arról, hogy még idén sikerül megkötni a békeszerződést Izraellel, és hogy az amerikai elnöknek a kérdés iránti elkötelezettsége segít megteremteni az „évszázad megállapodását” a térségben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo