Három rendőrt ölt meg egy palesztin támadó

Megölt három izraeli határőrt, egyet pedig súlyosan megsebesített kedd reggel egy palesztin merénylő a Jeruzsálem melletti Har Adar nevű településen – írja a The Jerusalem Post.

A határvédelem szerint a palesztin merénylő magát munkásnak kiadva közelítette meg az Izrael által 1967-ben megszállt területen 1982-ben alapított település kapuját, majd amikor már kellő közelségbe ért, előkapott egy fegyvert. Miután több embert lelőtt, ő is halálos sebet kapott.

A sérült rendőrt kórházba vitték, a hadsereg nagy erőkkel fésüli át a környéket a merénylő esetleges társai után kutatva. A támadót később egy négygyermekes, 37 éves férfiként azonosították, akinek érvényes munkavállalási engedélye volt, tehát beléphetett izraeli területre.

Az MTI egy helyi lakost idéz, aki a katonai rádiónak elmondta, hogy a férfi a többi palesztin munkással együtt érkezett a településre, és tüzet nyitott a kapunál posztoló izraeliekre.

A rádió beszámolója szerint a szomszédos Bét Curít nevű palesztin faluból érkező vendégmunkást gyanúsnak vélték, felszólították, hogy álljon félre, mire válaszul felemelte a pólóját, és pisztolyával közvetlen közelről tüzet nyitott a települést ellenőrző biztonságiakra.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat szerint a támadó soha nem került a biztonsági hatóságok látókörébe, korábban nem követett el bűncselekményt.

Szakértők szerint az eddigi merényletekhez képest szokatlan a támadó idősebb életkora, valamint hogy munkavállalási engedélye volt, és nem házi készítésű, hanem valódi fegyverrel rendelkezett.

Har Adar Jeruzsálemtől nyugatra, a Tel-Aviv felé vezető út mentén, az egykori határon, nagyrészt 1967 előtt Jordániához tartozó területen található, ahová a szomszédos ciszjordániai Bét Curit faluból naponta több mint száz palesztin vendégmunkás jár át dolgozni, és mindeddig példás volt az együttműködés.

A merénylet a palesztinokat átengedő, a település és Bét Curit közötti úton lévő biztonsági kapunál történt. A harminckét éves súlyos sebesültet a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Több lövés érte, de tudatánál van, és az orvosok műtétre készítik elő.

Egyelőre egyik terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a Gázai övezetet uraló Hamász üdvözölte az izraeliek elleni fegyveres támadást.

Elsőként Reuven Rivlin államelnök ítélte el a történteket, majd Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az amerikai közvetítéssel folyó egyeztetések előfeltétele, hogy Mahmud Abbasz palesztin elnök állítsa le az erőszakot, amelyet szerinte a Palesztin Nemzeti Hatóság engedélyez.

Legutóbb júliusban történt súlyos merénylet a Ciszjordániában elszórt zsidó településeken. Akkor egy palesztin terrorista három, a Sabbatra készülő izraelit késelt halálra a Ramallah mellett emelt Halamis telepen. A merénylőt a lemészárolt család szomszédja – egy eltávozáson lévő katona – hatástalanította.

Két éve, 2015 óta a palesztinok 48 izraelit, egy amerikai és egy brit turistát gyilkoltak meg lövöldözéses, késes és gázolásos támadásaikban. Ez idő alatt az izraeli hatóságok 255 palesztinnal végeztek, állításuk szerint többségükben a támadókkal.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSJerusalem Post / MTI