Netanjahu a jobb- és a baloldalon egyaránt elítélte az antiszemitizmus erősödését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon gratulált Angela Merkel német kancellárnak vasárnap választási eredményéhez, és beszélgetésükben elítélte az antiszemitizmus erősödését a jobb- és a baloldali politikában egyaránt, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megemlítése nélkül – jelentette a Háárec honlapja kedden.

Netanjahu az izraeli kormány keddi ülésén jelentette be, hogy telefonon beszélt a német kancellárral, és gratulált pártja újabb győzelméhez.

Angela Merkel – fotó: Armin Linnartz / Wikipedia

“Merkel sok éve igaz barátja Izraelnek és a zsidó népnek, fontos vezetője Németországnak és Európának”- mondta Netanjahu minisztereinek. “Izrael biztos abban, hogy az ő irányításával tovább mélyülnek és virágoznak az Izrael és Németország közötti különleges kapcsolatok”- tette hozzá.

A kormánykritikus Háárec beszámolója kiemeli, hogy az izraeli kormányfő kedden sem foglalkozott elítélően azzal, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párt a harmadik legtöbb helyett szerezte a Bundestagban, noha korábban számos zsidó szervezet adott ki ilyen tartalmú közleményt.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a telefonbeszélgetésről közzétett közleményében viszont aggodalmát fejezte ki az antiszemitizmus utóbbi években megfigyelt erősödése miatt “a jobb- és baloldali politikusok, valamint iszlamisták körében”.