Interpol központ Franciaországban - fotó: Wikipedia

Az Interpol tagjai közé fogadta a palesztin államot – jelentette be szerdán a nemzetközi rendőri szervezet a Twitter közösségi oldalon.

A palesztin állam és a Salamon-szigetek felvételével az Interpol tagállamainak száma 192-re emelkedett – derül ki a szervezet tájékoztatásából. A szervezet Pekingben tartja közgyűlését. Ott döntöttek a két új tag felvételéről.

Az Egyesült Államok és Izrael sikertelenül próbálta megakadályozni a palesztinok felvételét a nemzetközi rendőrségi szervezetbe. A Palesztin Hatóság a Twitteren azt írta, hogy a közgyűlés 75 százaléka támogatta a palesztin állam felvételét.

A közgyűlés tagjai titkos szavazáson döntöttek a két új tag belépéséről. Izrael abban bízott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét sikerül elhalasztani a szavazást Palesztina felvételéről, de ez a remény meghiúsult.

Az izraeli delegáció azzal érvelt, hogy nem létezik palesztin állam, így nem is lehet az Interpol tagállama. Ezt a véleményt azonban elutasította a szervezet végrehajtó bizottsága, és megrendezték a szavazást.

- Hirdetés -

Washington a palesztinokra is próbált nyomást gyakorolni, hogy vonják vissza felvételi kérelmüket, de ők ragaszkodtak ahhoz, hogy belépjenek a szervezetbe.
Jeruzsálemben a ynet.il hírportál szerint attól tartanak, hogy a palesztin vezetés a szervezet tagjaként körözést adathat ki izraeli vezetők ellen, a Fatah és a Hamász szervezetek pedig olyan bizalmas információkhoz juthatnak hozzá az Interpolon keresztül, melyeket Izrael megoszt a többi tagállammal.

A palesztinok 1988-ban Algírban kinyilvánították függetlenségüket, és az ENSZ tagállamainak többsége elismeri a palesztin államot függetlenként. A nemzetközi közösség álláspontja ugyanakkor az, hogy Izraelnek és a palesztinoknak egymás között kell megállapodniuk a zsidó állam megalapítása óta nyitott konfliktus rendezéséről és egy olyan megoldásról, melyben az izraeliek és a palesztinok is békében és biztonságban élhetnek saját államukban. Az erről szóló tárgyalások viszont évek óta egy helyben topognak.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI