Izraeli rendőrök egy támadás után a Templom-hegyen - fotó: Izraeli Rendőrség

Az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat meghiúsított egy jeruzsálemi terrorakciót, és az elhárító szervek világszerte több tucat merénylet megakadályozásához járultak hozzá – jelentette az izraeli média csütörtökön.

A Sin Bét letartóztatott két Um al-Fahhemben élő – egy 26 éves és egy 16 éves – izraeli arab fiatalt. A nyomozás adatai szerint mindketten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet befolyása alá kerültek, és fegyveres merényletre készültek a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél.

A ynet szerint hasonló akciót terveztek, mint amilyet két és fél hónappal ezelőtt a szintén Um al-Fahhemből elindult terroristák követtek el a Mecsetek tere közelében.

Július közepén a merénylők megöltek két őrt Jeruzsálem óvárosában az al-Aksza mecsethez vezető egyik kapu közelében, majd az odasiető biztonságiak lelőtték őket. Tettük után Izrael biztonsági kapukat próbált elhelyezni a mecsethez vezető utaknál, ami erőszakhullámhoz vezetett, és ezért a rend helyreállítása érdekében végül eltávolították a fémdetektoros beléptető kapukat.

Um al-Fahhemben elfogtak egy másik, huszonnégy éves arab férfit is, akit törvénytelen fegyvertartással és az Iszlám Állam támogatásával vádolnak.

A Sin Bét nyomozói lefoglaltak két pisztolyt és lőszereket, valamint egy gépfegyvert is. A vádirat szerint a gyanúsítottak gyakran az Iszlám Államhoz közeli internetes oldalakat böngésztek, és a jeruzsálemi merénylet tervezése mellett Szíriába készültek, hogy csatlakozzanak a szélsőséges iszlamista harcosokhoz.

Emellett a Háárec című újság csütörtökön arról számolt be, hogy az izraeli hírszerzés több tucat külföldi terrortámadást hiúsított meg az utóbbi két évben információinak megosztásával.

A lap szerint az izraeli hírszerző szervek az utóbbi időkben szorosabbra fűzték kapcsolatukat a szövetséges országokkal a radikális iszlám elleni nemzetközi összefogás jegyében.

Izraeli figyelmeztetés akadályozta meg az Iszlám Állam terroristáinak tervbe vett merényletét az Albánia és Izrael közötti labdarúgó mérkőzésen, valamint belgiumi, török és francia merényletek előtt is óva intették külföldi kollégáikat, többször sikeresen megelőzve egy-egy akciót.

Az izraeli vezérkar hírszerzési ágazatai 2015 végén, a párizsi Bataclan színházban történt terrortámadás után szerkezeti változtatásokat hajtottak végre. Elhatározták, hogy jobban összpontosítanak a közel-keleti szervezetekkel kapcsolatban álló külföldi terroristákra, intenzívebben gyűjtenek róluk információkat. Azóta jelentősen javult a hírszerzési együttműködés az európai ügynökségekkel az Iszlám Állam és az al-Kaida elleni küzdelemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo