Binyamin Netanyahu miniszterelnök, fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az izraeli kabinet vasárnap (október 15.) úgy döntött, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely kivizsgálja majd a külföldi kormányok részvételét az „Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonáit gyalázó politikai szervezetek finanszírozásában”.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint e meghatározás alapján valójában olyan szervezetek tevékenységének vizsgálata lesz a cél, mint például a „BeTselem”, „Salom Achsav – Peace Now”, „Sovrim Stika”, illetve további olyan baloldali szervezetek, amelyek a területeken folyó telepépítéseket, az arab lakosságot érő atrocitásokat és hasonló eseményeket dokumentálnak.

A kormány még nem jelentette be a vizsgálóbizottság összetételét és a bizottság elnökének személyét. A bizottság felállításáról a kormány törvénytervezetének beterjesztése után a kneszet dönt, amelyre valószínűleg majd a jövő héten kezdődő téli ülésszak alatt kerül sor.

2011-ben már felállított az izraeli parlament egy vizsgálóbizottságot hasonló céllal, tavaly pedig megszavazták az izraeli „civil törvényt”, vagyis a civilszervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló “átláthatósági” törvényt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.