A Szorek cseppkőbarlang - fotó: CC BY-SA Yigal Dekel / Wikimedia Commons

A Szorek cseppkőbarlang új brosúrája alapján a cseppkövek csak néhány ezer évesek, mert az ultraortodox látogatók szerint a világ kevesebb, mint 6000 éves.

Az izraeli nemzeti  parkokért és természeti értékekért felelős hatóság a kiemelt turisztikai helyszíneken eltávolítja a geológiai jellemzők koráról szóló információkat, hogy ne veszítsen el olyan ultraortodox látogatókat, akik szerint a világ pontosan 5778 éves.

Erre a gyakorlatra az után derült fény, hogy Lior Tal, a júdeai hegyekben található Szorek cseppkőbarlang látogatója észrevette, hogy a barlang korát jelző táblákat eltávolították, és már nincs hivatkozás a több millió évre, amely alatt az egyedülálló képződmény kialakult. Tal megkérdezte a túravezetőjét, hogy szándékosan tüntették-e el, mire az volt a válasz, hogy igen, és ez azért történt, hogy ne sértsék meg az ultraortodox látogatókat.

A Szorek cseppkőbarlang bejárata – fotó: Aykleinman / Wikimedia Commons

Tal megosztotta a Facebook-oldalán az esetet, mire sok száz megjegyzést kapott, többek között olyanoktól is, akik hasonló jelenséggel találkoztak más természetvédelmi területeken, köztük a híres Ros Hanikra barlangban.

A tévé 2. csatornájának egyik újságírója vasárnap visszatért a helyszínre, és észrevette, hogy a látogatóknak levetített angol nyelvű videóban egyszerűen “a barlang sok évvel ezelőtt alakult ki” hangzik el.

Nagyon lassú növekedés

A cseppkövek több ezer éven át nőnek egy centiméternyit, és a barlangban lévő cseppkövek egy része négy méter hosszú, tehát körülbelül 300 000 éves, de az angol oktatófilm egyszerűen csak annyit közöl, hogy a cseppkő kialakulása “több ezer évet vesz igénybe”.

A tudósok szerint a barlangok 20-30 millió év körüliek, és az eredeti felirat eredetileg azt jelezte, hogy a cseppkövek 5 millió évvel ezelőtt kezdtek kialakulni. Az ötmilliót részben kitörölték.

Az ötmilliót részben kitörölték – fotó: a tv kettes csatornájának képernyőképe

A izraeli természeti értékek megőrzésével foglalkozó hivatal – mely egy olyan kormányszervezet, amely Izrael 200 természetvédelmi területét és több mint 70 nemzeti parkját működteti – elismerte, hogy az ultraortodoxok érzékenysége az oktatási anyag tartalmának egyik tényezőjévé vált.

“A hivatal minden tekintetben sokszínűséget kínál a nyilvánosság számára, függetlenül a vallástól” – mondták egy nyilatkozatban.

“Sok ultraortodox látogató van, és fontos, hogy lehetővé tegyük számukra, hogy a társadalomhoz fűződő kapcsolatuk részeként meglátogathassák a nemzeti parkokat. Érzékenyeknek kell lennünk az ultraortodox lakosság igényeire” – közölték.

Bár sok ortodox zsidó nem talál ellentmondást a bibliai elbeszélés és a tudományos kutatások eredményei között, néhány ultraortodox zsidó úgy véli, hogy – a teremtés bibliai beszámolójának szó szerinti olvasata alapján – a világegyetem pontosan 5778 éves.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSTime s of Israel