A Kneszet plenáris ülésterme - fotó: Wikipedia

Egy új törvényjavaslat parázs vitájával indult idén a kneszet téli ülésszaka: David Bitan, a koalíció frakcióvezetője szeretné elfogadtatni David Amsalem egyéni képviselői indítványát, melyet “francia törvénynek” becéznek, miután ehhez hasonló kizárólag Franciaországban létezik.

A Likud védőszárnya alá vett, és “Netanjahu törvénynek” is nevezett ötlet szerint a hivatalban lévő miniszterelnök a törvényen felül állna, nem indíthatna ellene nyomozást a rendőrség, mert bíróság elé állítása esetleges köztörvényes vétségek miatt szerintük ellentétes az ország érdekeivel, mármint a kormányzati stabilitással.

A Likud – vagyis David Bitan – már hétfőn, az első plenáris ülésen megkezdte volna a törvényjavaslat vitáját, de a törvény-előkészítő bizottság vasárnapi megbeszélésén olyan heves ellenállásba ütközött, hogy kénytelen volt egy héttel elhalasztani az ügyet, amely nyilvánvalóan a korrupciós ügyek miatt nehéz helyzetbe került Netanjahu védelmét szolgálja.

Hétfőn Aviháj Mandelblit főügyész és Sáj Nicán államügyész is egységesen színre lépett a törvényjavaslat ellen. Sáj Nicán síkra szállt az ellen, hogy a magas rangú tisztviselők mentesek lehessenek esetleges bűncselekmények felderítése és nyomozása ellen.

“Teljesen téves, hogy a királyok és állami vezetők »méltóságának« védelmében nem kell vizsgálni őket, akkor sem, ha túl sok gyanú merül fel ellenük. Ezzel nem sérül a közvélemény bizalma” – hangsúlyozta.

“Teljesen téves hozzáállás egyesek azon állítása, hogy (a korábbi elnök) Mose Kacav ügye, a szexuális zaklatás és erőszak vádjával folytatott nyomozás nem csak őt, Kacavot alázta meg, hanem az általa képviselt államot is” – írta Nicán.

“Éppen annak az engedélyezése árt az államnak, ha a hivatalban lévő elnök, vagy más vezető tovább folytathatja munkáját, figyelmen kívül hagyva az ellene felmerült tényleges törvényszegés gyanúját: ez az, ami megsérti a köztisztviselők iránti tiszteletet” – folytatta.

Aviháj Mandelblit egy hétfői rádióműsorban szólalt meg. “Elfogadhatatlan, és nagyon súlyos dolgokhoz vezetne ennek a törvényjavaslatnak a megszavazása” – jelentette ki tőle szokatlanul egyértelműen a kormányzati törvényesség legfőbb őre.

Amsalem válaszában egyszerűen lesöpörte a főügyészek véleményét: “Csak egy hivatalnok. Ha kételyei vannak a törvénnyel kapcsolatban, adja elő a kneszet bizottságában” – mondta.

A törvény sorsa egyelőre bizonytalan, de elsősorban nem a jogász szakemberek tiltakozása miatt. A Likud és David Bitan követelése ellenére jelenlegi formájában ellenzi Ajelet Saked igazságügyminiszter, és nem állt mellé Liberman Iszrael Béténuja, valamint a Kulánu párt sem, ami megkérdőjelezi az átviteléhez szükséges hatvanegy képviselő támogatását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.