Csodás természeti jelenség Jeruzsálem körül

Mesés, ugyanakkor hátborzongató természeti jelenség figyelhető meg a jeruzsálemi hegyekben

Ezekben a napokban (2017 novembere) a jeruzsálemi hegyekben található Sorek patak partjait a tetragnatha pókok milliói által készített pókháló borítja. Hasonló jelenséget 2016 őszén figyeltek meg.

A patakba részlegesen tisztított és újrahasznosított szennyvíz ömlik, mely szerves anyagokban gazdag, de a bakteriális aktivitás miatt alacsony az oxigéntartalma. Ezek a körülmények lehetővé teszik az árvaszúnyogok (nem vérszívók) elszaporodását, amelyek lárvái a nedves és oxigénszegény környezethez alkalmazkodnak. A felnőtt szúnyogok kirepülnek a vízből és tömegesen rajzanak szanaszét, sok élelmet biztosítva a pókok számára – lehetővé téve számukra, hogy kivételes számban szaporodjanak és lenyűgöző selyemfüggönyökkel borítsák be a patakpart növényzetét. Érdemes megjegyezi, hogy ezek a hálók eltérnek a hagyományos pókhálóktól, mert ezeket a hálókat a tetragnatha pókokon kívül más pókfélék is elfoglalták.

A világ más részein is előfordul ez a különleges jelenség, mindig árvizekhez, vagy áradáshoz kapcsolódva. A média figyelmét az alábbi két eset keltette fel: 2007-ben egy texasi erdőrész borult pókhálóba, és 2012-ben egy ausztrál kisvárost borított be a pókháló.

Mindenesetre ez talán az eddigi legnagyobb pókgyűlés Izraelben.

Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim
Fotó: Nadav Bagim

Forrás: Little Big ScienceFacebook oldaluk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐOren Auster és Nadav Bagim
FORRÁSLittle Big Science