Az egészségügyi miniszter bejelentette lemondását

Arie Deri (b) és Jákov Licman - fotó: Kobi Gideon / GPO
Arie Deri (b) és Jákov Licman - fotó: Kobi Gideon / GPO

Jákov Licman (Yaakov Litzman) ultraortodox egészségügyi miniszter, az Egyesült Tórapárt vezetője bejelentette, hogy a hét végén benyújtja lemondását – jelentette az izraeli média pénteken.

A miniszter szerint az indok az, hogy szombatra vasúti karbantartási munkálatokat irányoztak elő. Noha Licman azt is közölte, hogy az askenázi ultraortodoxokat képviselő pártja valószínűleg továbbra is tagja marad a kormánykoalíciónak, a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt az Egyesült Tórapártot követve szintén visszaadhatja miniszteri tárcáit a szombat vallási szentségének megsértésére hivatkozva. Ez pedig veszélybe sodorhatja a kormányt.

Licman a guri vallási mozgalmat vezető Jakov Arije Alter rabbi haszid udvarához tartozik, és Alter rabbi úgy döntött, hogy a továbbiakban nem köt kompromisszumot a szombati munkavégzés vallási tilalmának kérdésében, majd felszólította széke elhagyására a neki mindenben engedelmeskedő minisztert.

A kabinetben részt vevő haszid pártok tiltakozása miatt Hájim Kac munkaügyi és szociális miniszter a vallásos pártok megbékítése érdekében korábban csakis az olyan karbantartó munkálatok elvégzését engedélyezte szombaton, amelyek elmaradása emberéleteket sodorhat veszélybe.

A zsidó vallás szabályai szerint emberek életének védelmében meg szabad szegni a szombati munkavégzés tilalmát.

“Nincs más választása. A rabbi erre utasította, és engedelmeskednie kell”

– nyilatkozta a Háárec című újságnak az egészségügyi miniszter egyik bizalmasa a szerinte egyáltalán nem szívesen lemondani készülő Jákov Licman lépéséről.

Az egyelőre bizonytalan kimenetelű politikai válság a hét elején kezdődött, amikor az izraeli vasúttársaság bejelentette, hogy a következő szombaton létfontosságú munkálatokat kell elvégeznie a vasútvonalakon, mert különben a rá következő héten le kell állítania az egész ország vasúthálózatát.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán tanácskozott a koalíció ultraortodox pártjaink képviselőivel, de nem sikerült egyezségre jutniuk. Csütörtökön úgy tűnt, hogy megszületett a kompromisszum a csakis a legeslegszükségesebb munkálatok szombati elvégeztetéséről, s azok időtartamának tizenkettőről négy órára csökkentéséről.

Péntek reggel azonban felborult a megállapodás. Licman múlt pénteken is lemondásával fenyegetőzött a szombati tilalom megsértése miatt, de akkor sikerült kompromisszumra jutni, mert a kormány megígérte, hogy nem zsidó vallású emberek végzik el a szombati karbantartást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo