Hírszüret – Vasárnap

A “Szégyen menete” Tel Avivban

Szombat este több-tízezres tömeg vonult utcára Tel-Avivban, hogy az izraeli demokráciáért, a korrupció ellen tüntessen. A menet a Függetlenség Csarnokától a Rotshild bulváron egészen a Habima színházig tartott, a résztvevők Bibi lemondását, börtönbe küldését követelik, a tömeg a busa, szégyen szót skandálja. Részletes helyi beszámolónkat itt olvashatjátok.

Abbász Jeruzsálem főváros státusza ellen kampányol

A hétvégén Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője több nemzetközi politikusnál lobbizott, hogy gyakoroljanak nyomást Donald Trump amerikai elnökre, Jeruzsálem státuszának megváltoztatása ellen. Mint ismert, az elnök szóvivője bejelentette, hogy Trump szerdán beszédet mond, amelyben elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát. Nemsokkal később Saeb Erkat palesztin főtárgyaló és Nabil Abu Rdainah, Mahmud Abbász elnök szóvivője is figyelmeztette Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy a tűzzel játszanak és Jeruzsálem státuszának megváltoztatása a béketárgyalások felfüggesztéséhez, a térség eszkalációjához vezethet.

A palesztin elnök a hétvégén telefonon egyeztetett II. Abdullah jordán királlyal, Abdel Fatah al-Sisi egyiptomi elnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Tamim bin Hamad Al Thani quatari emírrel. Az Arab Liga szombaton elítélte Jeruzsálem státuszának tervezett megváltoztatását és figyelmeztetett, hogy a lépés a szélsőségeseket és az erőszakot táplálja. A Hamasz már felszólította híveit a „Jeruzsálemi intifáda” folytatására.

Politikusi vagyon maffiapénzből?

A rendőrség a hétvégén 17 embert tartóztatott le bűnszövetkezettel való összejátszás vádjával, köztük több magas rangú tisztviselőt a Rishon LeCion-i városházáról valamint kormányzati alkalmazottakat. David Bitan Likud képviselőt, a koalíció elnökét is bevitték kihallgatásra.

A Haaretz novemberben arról számolt be, hogy a rendőrség bizonyítékot talált, melyből kiderült Bitan 2005-2015 között Rishon LeCion polgármester helyetteseként, a várostervezési és építési bizottság elnökeként több millió sékel hitelt vett fel a szürkegazdaságból. Ez időtájt fizetési nehézségei támadtak, járandósága egy részét befagyasztották, jogi eljárások folytak ellene, miközben bujkált a hitelezői elől.

A „Buldózer” néven ismerté vált David Bitan régi Likudos, Netanjahu egyik legfőbb szekértolója. A politikus villámkarriert futott be a kneszetben, nem sokkal képviselővé választása után 2015-ben mindjárt a koalíció elnökének választották. Nemrég Buldózer nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozna mindenféle nyomozást a regnáló miniszterelnök ellen.

Izrael bevetette a Jerico I-es ballisztikus rakétát

Szombaton az arab sajtó jelentette, hogy izraeli harci repülőgépek föld-levegő rakétákat lőttek ki egy irániak által vezetett szíriai katonai bázisra, Damaszkusztól 15 kilométerre. A ynet információi szerint a libanoni Hezbollah terrorista csoporthoz tartozó Al Mayadeen televíziós társaságnak a támadásról egy magas rangú orosz katona számolt be. A jelentés szerint a két rakétából egyet elfogott az orosz légelhárítás.

A támadás tényét Izrael nem erősítette meg, de hetek óta nyilatkozat háború folyik Izrael és a Szíriában és Libanonban egyre nagyobb befolyásra törekvő Irán között. Netanjahu miniszterelnök többször kijelentette: „nem engedjük, hogy az iráni rezsim az izraeli határ közelében bármilyen katonai bázist építsen ki”.

Elmarad az újabb országos tanársztrájk

Pénteken a tanárszakszervezet sztrájkra szólította fel a tagjait, miután a beduin közösség egyik iskolájában, Tel Shevában egy diák doronggal eszméletlenre vert egy tanárt, aki kórházi kezelésre szorul. A rendőrség nyomoz az ügyben, de a tanárok aggódnak az egyre elharapodzó erőszak miatt, ezért a középiskolákban sztrájkolni akartak. A tervükről azt követően mondtak le, hogy Shmuel Abuav, az Oktatási Minisztérium főigazgatója írásban megígérte, a knesszetben gyorsítani fogja annak a jogszabálynak az elfogadását, amely a tanárokat köztisztviselővé teszi. A státusz növelné az ellenük elkövetett bűncselekmények súlyosságát. Naftali Bennett oktatási miniszter a 10-es csatorna beszámolója szerint kijelentette, a tanárok elleni erőszak esetén a diákot mindenképpen ki kellene zárni a középiskolából és súlyos esetben akár öt évi börtönre ítélni.

Mindamellett még nincs teljes összeborulás a tanár unió és a kormányzat között, továbbra sem sikerült elfogadtatni a 8,000 sékeles tanári alapbért, a régi tanárok és az igazgatók fizetésének rendezését. A helyi sztrájkokról a követelések teljesítéséig nem mond le a szakszervezet – nyilatkozta Ran Erez, a tanár unió elnöke.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.