Netanjahu kettős mércével vádolta Európát

Binyamin Netanyahu miniszterelnök, fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Benjámin Netanjahu miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak.

A katonai rádió beszámolója szerint a miniszterelnök szombat este mondta ezt újságíróknak a Ben Gurion repülőtéren, párizsi és brüsszeli tárgyalásaira tartva.
“Hallom, hogy elítélik Trumpot, de nem a rakétatámadásokat. Nem fogadom el ezt a képmutatást, felemelt fejjel képviselem Izraelt”- mondta Netanjahu, aki szerint Európa kettős mércével mér, ami elfogadhatatlan.

A kormányfő vasárnap Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyal, hétfőn pedig Brüsszelben Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Pénteken több rakétát lőttek ki izraeli területre a Gázai övezetből, tiltakozásul Donald Trump Jeruzsálem státuszáról szóló döntése ellen. A rakéták egyike egy üres szderoti óvodában csapódott be. Izrael válaszul a szélsőséges palesztin Hamász szervezethez tartozó célpontokra mért légicsapást az övezetben.

Az elmúlt napokban Mogherini kétszer is elítélte Trump Jeruzsálemről kiadott nyilatkozatát, komoly aggodalmát fejezeti ki miatta. Hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja szerint Jeruzsálem státuszát az izraeli-palesztin tárgyalások folyamán kell meghatároznia egy kétállami megoldás részeként.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI