Ma általános sztrájk az országban

7 év után ismét általános sztrájkot hirdetett a szakszervezet a TEVA cégnél várható mintegy 1700 dolgozó elbocsátása elleni tiltakozásként. Az alábbi lista csak egy része a ma délelőtt (8:00-12:00) zárva tartó hivataloknak és szolgáltatásoknak: kormányhivatalok, Kneszet, repülőtér , önkormányzatok, kórházak és klinikák, posta, vízügyi hatóság, adóhivatal, bankok, társadalombiztosítás, tőzsde, kikötők, földhivatal, bezek, bíróságok és sok más közintézmény. Az oktatási intézmények is sztrájkolnak, de a hanukai iskolaszünet miatt a gyerekek eleve nem mennek iskolába. A vonat és buszközlekedés működik, főként, hogy a katonák visszatérhessenek bázisaikra.

Izraelinfo logo

Már harmadik hete tüntetések országszerte a korrupció ellen

Az elmúlt hetek tüntetéseihez hasonlóan szombat este ismét sokezren gyűltek össze Tel-Avivban a Rothschild sugárúton rendezett korrupció ellenes tüntetésen. A tömeg Netanjahu lemondását, a rendőrségi nyomozás folytatását követelte. A „Netanjahu-t a börtönbe”, skandálásán túl Eldad Yaniv, a tüntetések egyik főszervezője felszólította a minisztereket: “Mondjátok Netanjahunak amit ő mondott Olmertnek, mikor az ő kihallgatása volt: Mondjál le, nincs erkölcsi felhatalmazásod háború és béke kérdésében dönteni”.

Hasonló megmozdulásokra került sor az ország több pontján, például Haifán, Afulán, Rosh Pinán is több százan tüntettek.

A hétvégén hetedszerre is kihallgatta a rendőrség Netanjahut, valószínűleg utoljára, mert egyes értesülések szerint elegendő bizonyító anyag gyűlt össze a vádirat benyújtására az 1000 és 2000 nevű aktákban.

Izraelinfo logo

Ismét összecsaptak a biztonságiakkal a palesztinok a pénteki ima után

A pénteki imát követően számos helyen vonultak utcára Ciszjordániában a palesztinok, hogy tiltakozzanak Donald Trump amerikai elnök december 6-án elhangzott bejelentése ellen. Az eheti pénteki demonstrációkkal emellett a Hamász megszületésének harmincadik évfordulóját is ünneplik a palesztinok, a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet több száz fős megemlékezéseket szervezett ebből az alkalomból a ciszjordániai Nabluszban és Rámalláhban.

Emellett jelentősebb összecsapások voltak az izraeli biztonságiakkal még Hebronban, Betlehemben, a Jeruzsálem melletti Kalandia kereszteződésben, és a Talmonhoz vezető útnál. A Gázai övezetnél több tucat tüntető vonult a kerítéshez, ott is összetűzések történtek az izraeli biztonságiakkal. Folytatás >>

Izraelinfo logo

A palesztinok elutasítják, hogy a jeruzsálemi Siratófal izraeli ellenőrzés alatt maradjon

A palesztinok szerint az amerikai álláspont ismételten azt bizonyítja, hogy washingtoni teljes mértékben kizárta magát a békefolyamatból, javaslata pedig megszilárdítaná az izraeli megszállást.

Donald Trump amerikai elnök kormányának egyik meg nem nevezett magas rangú tisztviselője Mike Pence alelnök közelgő térségbeli körútja előtt nyilatkozva, kijelentette: a Siratófal izraeli ellenőrzés alatt marad azután is, ha végleges békemegállapodás születik Izrael és a palesztinok között. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelyben a Siratófal ne lenne Izrael része. Folytatás >>

Izraelinfo logo

Volt miniszter a rács mögött: Miseznyikov ma kezdte letölteni a rá kiszabott büntetést

A Jiszráél Béténu volt turisztikai minisztere, Sztasz Miseznyikov volt miniszter ma (vasárnap) bevonult a Hermon Börtönbe, hogy megkezdje 15 hónapos börtönbüntetését, melyet csalás és a bizalommal való visszaélés miatt szabott rá a bíróság. Miseznyikov elismerte, hogy súlyos összeférhetetlenséget követett el azzal, hogy az idegenforgalmi minisztériumon keresztül – melynek az élén állt – támogatott egy diákfesztivált és egy hozzá közelálló személyt nevezett ki vezető pozícióba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.