Ismét rakéták és válaszcsapások Gázánál

A hadsereg ellencsapást hajtott végre válaszul a Gázai övezetből kilőtt vasárnap esti rakétákra. Hat célpontot lőttek az övezet északi részében, a Hamász katonai épületeit, egy gyakorlóterepét. Előzőleg két rakéta csapódott be Askelonnál, egyikük egy lakóház bejáratánál. Donald Trump december 6-i, Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő kijelentése óta ismét szinte napi rendszerességgel indítanak rakétákat Izrael felé az övezetből, amikre az izraeli légierő ellencsapásokkal felel. Zeev Elkin szerint ha tovább folynak a rakétázások, a Hamász vezetői lehetnek soron Izrael ellenlépéseként, vagyis kiújulhatnak a célzott kivégzések.

Izraelinfo logo

Elbarikádozták magukat a Teva dolgozói Jeruzsálemben

A Teva gyógyszeróriás dolgozói tovább tiltakoznak elbocsájtásuk ellen. Egy csoportjuk Jeruzsálemben vasárnap elbarikádozta magát bezárásra ítélt épületükben, hálózsákokkal és pokrócokkal felszerelve ott töltötték az éjszakát.

Izraelinfo logo

Obama leállította a Hezbollah elleni eljárásokat

Obama politikai okokból meghiúsította 2015-ben a Hezbollah kábítószer ügyletei elleni eljárást, hogy zavartalanul folyhassanak a nukleáris tárgyalások Iránnal. A Politico című lap értesülése szerint a Teheránból irányított libanoni síita Hezbollah drogkereskedelemmel, pénzmosással és más törvénytelen módszerekkel évi egymilliárd dollárt szerzett, de leállították ellenük az eljárást az iráni atomalku sikere érdekében.

Izraelinfo logo

Újabb halálos munkahelyi baleset

Idén már a harmincnegyedik halálos munkahelyi baleset történt, amikor egy 28 éves építőmunkás belezuhant Bét Semesnél egy új szennyvízcsatornához kiásott 5 méter mély gödörbe, és belehalt sérüléseibe. A védőeszközök hiánya és a hanyag ellenőrzés miatt kétszer annyian vesztik életüket főként az építőiparban, mint Európában: Izraelben a halálos munkahelyi balesetek több éves átlaga az EU hasonló adatának a duplája. A halálos munkahelyi balesetek száma idén jóval meghaladta a terrorcselekményben megöltek számát is. Mivel hátrányos helyzetű, érdekképviselettel alig rendelkező, általában arab vagy vendégmunkás áldozatokról van szó, halálukkal nem foglalkozik érdemben sem a média, sem a hatóságok.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.