Legalább másfél hónapot késik a rendőrség vádemelési javaslata Netanjahu ügyében

A rendőrség vádemelési ajánlása a Netanjahu ügyben legalább másfél hónapot késik, mert  a 2-es tévécsatorna információi szerint  ki kell egészíteni a nyomozást, és lehet, hogy magát Netanjahut is újra, immár nyolcadszorra kihallgatják. Kiderült, hogy az 1000-es („ajándékozási”) akta sokkal komolyabb, mint ahogy azt korábban nyilvánosságra hozták. A főügyész nem engedett volna több mint másfél éves nyomozást Izraelben és külföldön a miniszterelnök ellen, melynek során több tucat tanút hallgattak ki, ha csak jelentéktelen ügyről, néhány maréknyi szivarról és pár üveg pezsgőről lett volna szó.

Izraelinfo logo

Egy új online archívum 67 000 állampolgársági kérelmet tett elérhetővé az 193747 időszakból

Az Izraeli Állami Levéltár és a MyHeritage.com által nyilvánosságra hozott új online archívum fényt derít arra a több mint 206 000 zsidóra, aki az országban élt Izrael állam megalapítása előtt.

Az archívum 10 évet dolgoz fel, 1937-től 1947-ig, és mintegy 67 000 állampolgárság iránti kérelmet tartalmaz a palesztinai brit mandátumba. A kérelmezők között olyan később híressé vált személyek is akadnak, mint Simon Peresz egykori elnök. Minden egyes kérelem magában foglalja a családtagok nevét, dátumokat és születési helyeket, valamint egyéb kincset érő információkat, köztük számtalan fényképet.

A jegyzék a https://www.myheritage.co.il/israel címen érhető el. Az archívumban található szkennelt dokumentumok és részletes nyilvántartások megtekintéséhez regisztrálni kell a weboldalon. A fizetős szolgáltatás 14 napos ingyenes próbaidőt kínál az új ügyfelek számára. (ujkelet.live)

Izraelinfo logo

A mezőgazdasági miniszter imával harcol a szárazság ellen

Több mint 2000 zsidó imádkozott csütörtökön esőért a jeruzsálemi Siratófalnál a száraznak ígérkező télre tekintettel. Uri Ariel mezőgazdasági miniszter, az esemény szervezője az izraeli rádiónak azt mondta: „egy ima nem árthat”.

Kritikusai szerint a miniszternek gyakorlatiasabban kellene hozzáállnia a problémához. A Jediot Ahronot című lap azt írta: az imádság nem rossz dolog, de Arielnek lehetősége van földhözragadtabb eszközökkel befolyásolni az ügyet, például a klímaváltozás hatásainak csökkentését szolgáló politikával.

A résztvevők között két főrabbi is volt: David Lau az askenázi, vagyis a kelet-európai zsidóság, és Jichák Joszef a szefárd, vagyis a keleti zsidóság nevében. (Izraelinfo)

Izraelinfo logo

A kneszet törvénnyel korlátozta a rendőrség hatáskörét

Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a rendőrség jogait korlátozó “ajánlási törvényt”, amely szerint az izraeli nyomozó hatóság ezentúl nem hozhatja nyilvánosságra a közszereplők ügyének lezárásakor, hogy szerinte sikerült-e elég bizonyítékot gyűjtenie a vádak alátámasztására, a vádemeléshez.

A törvényhozók három napig folyamatosan tartó ülésezés után 5954 arányban fogadták el a vitatott jogszabályt. A rendőrség eddig az akták lezárásakor, az ügyészségnek történő átadásukkor nyilvánosságra hozhatta, hogy elégségesnek látja-e az általa megszerzett bizonyítékokat a vádemeléshez. Ezentúl viszont csak akkor jelenthetik be véleményüket, ha arra külön engedélyt kapnak a főügyésztől.

Az új törvény nem vonatkozik a már megkezdett nyomozásokra, így a Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen korrupció gyanújával folyó, heteken belül lezárandó két vizsgálatra.

Az ellenzéki centrista Jes Atid (Van Jövő) párt bejelentette, hogy jogorvoslatért fordul a legfelsőbb bírósághoz a törvénnyel szemben. (Izraelinfo)

Izraelinfo logo

Netanjahu és Bernie Sanders az év legnépszerűbb zsidó emberei Amerikában

Bernie Sanders amerikai politikus és az izraeli miniszterelnök bekerült a legnépszerűbb tíz személyiség közé az USA-ban.

A Gallup kutatása szerint Vermont állam szenátora a hetedik, az izraeli vezető a kilencedik helyen áll a listán. Az első helyen Obama, a másodikon Donald Trump, a harmadik helyen Ferenc pápa áll. (Kibic)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.