Heves esőzés, viharos időjárás a hétvégére

Az Izraeli Meteorológiai Szolgálat csütörtökön figyelmeztetést adott ki, hogy a hétvégén 90 km-es szélvihar és intenzív esőzés várható. A viharos időjárás az ország északi részéről, a Golán fennsíkról indult csütörtök este, és péntek estére eléri a negevi régiót, ahol utakat is elzárhatnak majd a wádikból lezúduló sáros víz miatt. Péntek reggeli hírek szerint az északi országrészen 20-30mm, Gallieában és a Golánon 40-50mm eső esett. A Kineret vízszintje egy nap alatt 2 cm-el emelkedett. A sielők nagy örömére a Hermonon várhatóan 30-60 cm-es hó esik a hétvégén, de a heves szélviharok miatt egyelőre nem ajánlott kimerészkedni a sípályákra.

A vihar péntekről szombatra virradóra elcsendesedik, szombaton már csak helyi gyenge esőzés várható az ország középső részén és a Negevben, vasárnapra a hőmérséklet ismét az évszaknak megfelelő lesz.

Izraelinfo logo

Netanjahu az amerikai UNWRA segélyek folytatását kérte

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésben fenyegette meg a Palesztin Hatóságot, hogy megvonja az Egyesült Nemzetek palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) számára folyósított amerikai hozzájárulást. Trump mindaddig nem akar további támogatást adni, amíg a palesztinok bele nem egyeznek, a tárgyalások folytatásába.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön egy tévéinterjúban a döntés felülvizsgálatát kérte az amerikai elnöktől. Úgy fogalmazott: miközben teljes mértékben egyetért azzal, hogy a palesztinoknak fizetniük kell a béketárgyalások bojkottjáért, az UNWRA segélyek teljes leállítása humanitárius katasztrófát okozna a térségben, s ez még kevésbé segítené elő a békefolyamatot a palesztinok és zsidók között.

Izraelinfo logo

Izrael anyagilag támogatná a szövetségeseit

Netanjahu új stratégiáj a szerint számos harmadik világbeli országot lehetne Izrael mellé állítani, ha megfelelő gazdasági ösztönzést kapnának a zsidó államtól. A kezdetben 50 millió dolláros alapból olyan segélyprogramokat indítanak útra, melyek keretében a világelső izraeli technológiával segítenék az izraeli elvárásoknak megfelelően szavazó országok mezőgazdaságát, ivóvízellátását, egészségügyét és közigazgatását.

Az izraeli külügyminisztérium már el is készítette azoknak a kelet-európai és ázsiai fejlődő országoknak a listáját, melyek érdekeltek lehetnek a programban. A minisztérium szerint a befektetett 50 millió dollár eltörpül a várható haszonhoz képest. Az igazi diplomáciai áttörést egy évtizeden belül várják a programtól.

Bár Netanjahu is elismerte, hogy e módszer nem a legelegánsabb, de felhívta a figyelmet arra a prózai tényre, hogy az államok elsősorban önös érdekeiket nézik, amikor döntést hoznak, és Izrael csupán alkalmazkodik a realitásokhoz.

Izraelinfo logo

Márciusban előválasztások a Merecben

Csütörtökön megállapodott egymással a Merec két domináns politikusa, a kneszet tagságról októberben lemondott pártelnök Galon Zehava és riválása a párt kneszet frakciójának vezetője Ilan Gilon, hogy a két hónap múlva esedékes primeri (előválasztások) során a párt korábbi gyakorlatától eltérően, a tagok közvetlen módon szavaznak a kneszet listára. A március 22-i szavazáson bárki részt vehet majd, aki legalább egy hónapja tagja a pártnak. A kompromisszumos megállapodás azt is előírja, hogy 60 százalékos többségre van szükség a pártpolitika további módosításához.

Az elnökasszony ősszel azért lépett vissza a kneszet tagságtól, hogy minden erejét a párton belüli szavazási rendszer megváltoztatására fordíthassa. Kijelentette, hogy amennyiben nem sikerül átvinnie a javaslatot, amelytől a támogatók a baloldal megújulását várják, akkor lemond a pártelnöki pozícióról.

Izraelinfo logo

Twitter siker Netanjahu iráni felkelőknek szóló üzenete

Január elsejei feltöltése óta több mint 2,000,000-an nézték meg Netanjahu iráni felkelőket támogató Twitter üzenetét. A miniszterelnök, Trumphoz hasonlóan üdvözölte a rezsim ellen lázadókat és reményét fejezte ki, hogy a mostani kormány bukását követően az iráni és izraeli emberek ismét jó barátságban lesznek egymással. A posztot sok pozitív választ kapott parszi nyelven is, főleg az iráni ellenzék külföldön élő tagjaitól.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.