Kivezették a kneszet plénumáról az amerikai alelnök beszéde ellen tiltakozó arab képviselőket

Mike Pence és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben, 2018. január 22. - fotó: Avi Ohayon / GPO

Kivezették a tiltakozó arab képviselőket a kneszet plénumáról az amerikai alelnök hétfői beszédének kezdetén, amelyben Mike Pence bejelentette, hogy már a jövő év vége előtt Jeruzsálembe költöztetik Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget.

Mike Pence beszédében többször is megerősítette Donald Trump amerikai elnök december elején tett kijelentését Jeruzsálem státuszáról. Szavai szerint Amerikai hetven év késéssel, de elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és meghatározta a nagykövetség odaköltöztetésének határidejét is, legkésőbb a jövő év végében. Bejelentését az izraeli képviselők felállva, tapssal ünnepelték.

A beszéd elején az arab képviselők előzetes ígéretükhöz híven táblák felemelésével és közbekiabálással tiltakoztak, mire a kneszet rendészei kivezették őket az ülésteremből. Azt a feliratot emelték magasba, hogy “Jeruzsálem Palesztina fővárosa”. Pence az incidens után méltatta az ország demokratikus berendezkedését – utalva a tiltakozás lehetőségére.

A minden izraeli tévécsatorna által egyenes adásban közvetített beszéd első, szimbolikus részében a mélyen hívő evangélikus amerikai alelnök érzelmes szavakkal méltatta Izraelcsodáját, a zsidó nép visszatérését szülőföldjére. Kifejezései komoly mértékben hasonlítottak az előtte felszólaló Benjámin Netanjahu miniszterelnök mondataira.

Szónoklatának másik, konkrétabb politikai lépéseket is közlő része – ahol a két népnek két államot ígérő rendezést vázolta fel, s dialógusra szólította fel a feleket -, ezzel szemben az előtte szintén felszólaló ellenzéki vezérszónok, Jichák Hercog szavait visszhangozták. Előzőleg a kneszet összes teremben lévő képviselője, ez utóbbi résznél azonban csak az ellenzéki képviselők köszöntötték tapssal Pence mondatait.

Mike Pence beszédében katasztrofálisnak nevezte az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást, s kijelentette, hogy az amerikai vezetés nem kívánja tovább tolerálni azt, s helyette hatékony és tartós korlátozásokat akar bevezetni. Közölte, hogy ha nem módosítják az alkut, akkor Amerika ki fog vonulni belőle.

Az amerikai elnök közel-keleti körútján vasárnap este érkezett Izraelbe, ahol hétfő délelőtt Netanjahuval tárgyalt. Az izraeli miniszterelnök korábban, a látogatás külügyminisztériumi előkészítésén hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem a “békéről és a biztonságról” akar megbeszélést folytatni az Egyiptomból Izraelbe érkező amerikai alelnökkel, s kijelentette, hogy szerinte semmi sem helyettesítheti az amerikai vezetést a palesztinokkal megkötendő békéhez vezető politikai folyamatokban.

Donald Trump amerikai elnök december eleji, Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő, s az amerikai nagykövetség a városba költöztetését ígérő, és a palesztinok körében haragot kiváltó bejelentése óta először utazott a Közel-Keletre vezető amerikai politikus.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Pence megérkezése előtt tüntetően elhagyta Rámalláhot, és Európába utazott, miután bejelentette, hogy nem tárgyalnak az amerikai alelnökkel, és a továbbiakban nem fogadják el Washingtont a békefolyamat közvetítőjének.

A magas szintű látogatás hétfői programjában este díszvacsora szerepel, amit a kormányfői rezidencián feleségeik jelenlétében tartanak a politikusok. Kedden Reuven Rivlin államelnök fogadja Pencet, aki ezt követően ellátogat a Jad Vasem holokausztmúzeumba, majd a vallásos keresztény politikus a Siratófalnál zárja le izraeli utazását.