Ruanda nem fogadja be az Izraelből akaratuk ellenére kitoloncolt afrikai menekülteket

A ruandai külügyminiszter az izraeli médiának nyilatkozva felszólította az Izraelben tartózkodó afrikai menedékkérőket, hogy ne higgyék el, hogy országa befogadja az akaratuk ellenére kitoloncoltakat. Olivier Nduhongira a Haaretznek elmondta, hogy Ruanda csak olyan menedékkérőket hajlandó befogadni, akik saját, szabad akaratukból érkeznek az országba. Elmondása szerint Ruanda megtagadja azoknak a beléptetését, akiket erőszakkal próbálnak kiutasítani. Megerősítette a már korábbi ruandai kijelentéseket, miszerint Ruanda és Izrael között nincs semmiféle “titkos” megállapodás Izraellel a menedékkérők befogadására, bár a két ország között az utóbbi években folytak tárgyalások ebben kérdésben. Uganda is hasonló közlemény tett közzé, szintén tagadja, hogy országa és Izrael között egyezmény született volna a menedékkérők ügyében.

A ruandai elnök, Paul Kagame tegnap a davosi Világgazdasági Fórumon találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, ahol kijelentette, országa csak akkor fogad be menedékkérőket, ha Izrael a nemzetközi jog alapján jár el. A találkozóról az izraeli miniszterelnöki hivatali közleményt jelentetett meg, e szerint “Netanjahu” egyetértett a ruandai elnökkel”. Az nem világos a közleményből, hogyan befolyásolja ez a közel 40 ezer menedékkérő ügyét. (The Times of Israel)

Izraelinfo logo

Az amerikai demokraták közül nagyon kevesen támogatják Izraelt

Az Egyesült Államok egyik vezető kutatóintézete által közzétett felmérés szerint a demokraták és a republikánusok viszonyulása Izraelhez négy évtizede nem tapasztalt nagy különbséget mutat. A Pew Intézet felmérése szerint a demokraták Izrael-támogatása  2016-hoz képest is romlott: a republikánusok 79% támogatja Izraelt a demokraták 27%-ával szemben A demokraták körében mindössze 18% értékeli Netanjahut pozitívan – a republikánusoknál ez az arány 52%.

A legtöbben az amerikai evangéliumi keresztények körében viszonyulnak pozitívan Izraelhez: 78% van ezen a véleményen (az ateistáknál ez az átlag csak 26%).

Izraelinfo logo

Esős, havas hétvége várható

Ma tovább folytatódik a viharos időjárás és csak vasárnapra várható enyhülés. A viharos idő várhatóan tovább terjed a Negev sivatag és a Holt-tenger irányába, ahol nagy valószínűséggel szintén áradások és ezért útlezárások várhatók. Az északi településeken esik a hó, a Hermont lezárták a látogatók elől. A part menti 2-es út Haifa és Jizr a Zarqa  csomóponthoz közeli szakaszát lezárták, mivel az utat víz borítja.

Az esőzések ellenére a vízforrások hiánya Izraelben továbbra is óriási, aminek az eddigi egymást követő száraz évek a fő oka. A Vízügyi Hatóság figyelmeztetett arra, hogy a Galileai-tenger (Kineret) vízszintje a nyár végén várhatóan a “fekete vonal” alatt lesz – ilyen alacsony vízállást még nem mértek, mióta 100 évvel ezelőtt elkezdték követni a Kineret vízszintjének változását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.