Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos lengyel törvény megszavazása

Az auschwitzi haláltábor bejárata - fotó: Wikipedia

Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény megszavazása, vezető politikusok holokauszttagadásnak nevezték a még elnöki aláírás előtt álló jogszabályt, és Jiszráel Kac miniszter az ország varsói nagykövetének konzultációra szóló azonnali visszahívására szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

“Egyáltalán nem fogadjuk el az igazság eltorzítását, a történelem újraírását vagy a holokauszt tagadását. Semmiképp sem fogadjuk el a történelem újraírásának semmilyen kísérletét, s semmiféle megszorítást a történelmi igazság kutatásában”- jelentette ki az izraeli kormányfő a kormány szokásos heti ülésén, még a törvény megszavazása előtt.

Csütörtökön – már a jogszabály megszavazása után – Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési miniszter felszólította Netanjahut, hogy azonnali hatállyal rendelje haza konzultációra Izrael varsói nagykövetét.

“A lengyelek által elfogadott törvény súlyos, tagadja Lengyelország szerepét és felelősséget a zsidók elleni holokausztban”- mondta Kac. “A politikai és a morális megfontolások egyensúlyában világosan dönteni kell: a holokauszt áldozatainak emléke felette áll minden más meggondolásnak”- tette hozzá.

Joáv Galant építésügyi miniszter katonai rádióban elhangzott álláspontja szerint az új lengyel törvény holokauszttagadó. “A hatmillió emlékezete erősebb minden törvénynél. Megőrizzük emléküket és megértjük a tanulságokat: képesnek kell lennünk megvédeni magunkat”- mondta Galant.

- Hirdetés -

Cipi Livni, az ellenzéki Cionista Tábor centrista politikusa azt nyilatkozta a rádióban, hogy a törvény megszavazása “kétszeresen is szembeköpi Izraelt”. A zsidó népet, valamint a miniszterelnököt is, aki bejelentette, hogy egyezségre jutott a lengyel kormányfővel a további konzultációról a törvény elfogadása előtt.

Livni szerint Izraelnek azonnal és határozottan kell lépnie, nyilvánosságra kell hoznia dokumentumokat a holokausztban zsidók elleni bűnöket elkövető lengyelekről, s világosan meg kell üzennie: “nem lehet elfelejtetni a múltat”.

A Jad Vasem holokausztmúzeum közleményében megismételte, hogy a “lengyel haláltáborok” kifejezés kétségtelenül hibás. A haláltáborokat a németek hozták létre a nácik megszállta Lengyelországban azért, hogy a “végső megoldás” keretében kiirtsák a zsidó népet.

Azonban véleményük szerint a lengyel szenátusban csütörtök éjjel megszavazott törvény más elemekre is vonatkozik, amelyek “veszélyeztetik a lengyel nép szerepének szabad és őszinte megvitatását” a zsidók akkori üldöztetésében.

A Jad Vasem leszögezte: továbbra is támogatni fogja azokat a kutatásokat, amelyek a lengyel lakosságnak a zsidókkal szemben a holokauszt idején tanúsított hozzáállására vonatkoznak, hogy feltárják a bonyolult igazságot, és ebben a szellemben támogatja az oktatási és megemlékezési munkát is.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI