Sebesült pilóták: Nagy mázlink volt

Izraeli F-16-os vadászgép - fotó: wikipedia
Izraeli F-16-os vadászgép - fotó: wikipedia

Megszólaltak az izraeli médiában a szombati iráni – izraeli összecsapásban kilőtt F16-os sebesült piótái, akiknek a gép megsérülése után sikerült még időben katapultálni. A szíriai légvédelem orosz  gyártmányú légvédelmi rakéták arzenálját zúdította az izraeli vadászgépekre, amelyek az iráni drón behatolása után a Szíriába telepített iráni katonai létesítményeket támadták. Utoljára 1982-ben tudott  ellenség izraeli katonai gépet földre  kényszeríteni.

“Rendkívül nagy szerencsénk volt. A rakéta a gép mellett robbant, és a robbanás ereje megölhetett volna minket”- mesélte egyikük. “A detonáció egy bizonyos távolságra volt a géptől és a srapnelek elég kárt okoztak tönkretételére” – folytatta.

“Másodperceken belül eldöntöttük a katapultálást. Egyeztettünk egymással, megfeszítettük karjainkat, hogy ne sérüljünk meg a kilökődésnél. Megismétled a parancsot és beindítod az ülés kilövését”- magyarázták a pilóták.

Az első vizsgálatok szerint a pilóták hibáztak, mert a vadászgép védelmi rendszerének helyes működtetése megelőzhette volna az incidenst. Ugyanakkor a légierő főparancsnoka szerint helyesen jártak el, amikor a baj megtörténte után időben elhagyták a sérült gépet, és ezzel megmentették életüket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.