Pokolgépes merénylet és rakétatámadás a Gázai övezet határán – nyomatékos izraeli válasz

Szombat éjszaka 18 válaszcsapást hajtott végre az izraeli hadsereg, miután napközben egy határkerítésre akasztott palesztin zászlón élesített pokolgép négy izraeli katonát sebesített meg, majd néhány órával később megszólaltak a szirénák a Gázai-övezet határában, és Sar HaNegev egyik lakóházába rakéta csapódott. Az anyagi kár jelentős, de az öttagú család szerencsére épségben átvészelte a támadást.

Szombaton több helyütt is zavargások voltak a Gázai övezet határán lévő kerítésnél. Kfar Junisz közelében a katonák éppen egy kerítésre akasztott palesztin zászlót akartak eltávolítani, amikor a lobogó nyelébe épített bombát távolabbról működésbe hozták és két katonánk súlyosan, kettő pedig könnyebben megsérült. A sebesülteket azonnal a beer-shevai Szoroka kórházba szállították, ahol a gyors műtéteknek köszönhetően az életveszélyen már túl vannak, de kettőjük állapota továbbra is súlyos.

A hadsereg azonnal ellentámadásba kezdett, a légierő hat Hamasz célpontot, rakétaüzemet, kilövő állomást, gyakorló teret, alagútrendszert támadott. Órákkal később megszólaltak a szirénák a Sar HaNegev és az Eskol régióban, mint kiderült ez utóbbiban csak egy technikai malőr folytán, itt ugyanis nem volt valós támadás. Ezzel szemben Sar HaNegevben egy rakéta eltalált egy lakóházat, de szerencsére a jól kialakított tetőzet tompította a bomba becsapódását, amely nem robbant fel. A család éppen csak belépett az óvóhelyre, amikor nagy durranást hallottak, majd a riasztás végével konstatálták, hogy a házukat találat érte. Az anyagi kár jelentős, a ház tetőrendszerét ismét meg kell erősíteni, de emberéletben nem esett kár.

Szombat késő este egy kisebb csoport palesztin fiatal Rafah közelében megpróbált izraeli területre beszivárogni. A hadsereg tűz alá vette a behatolókat, közülük ketten megsebesültek, később belehaltak sérüléseikbe. Az éjszaka folyamán az izraeli légerő további 18 palesztin katonai célpontot, elsősorban Hamász állásokat támadott, mert továbbra is a terrorszervezetet tartják felelősnek bármely Izrael elleni támadásért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.