Selejtből – superfood

Fotó: pexels.com

Izraeli tudósok a héten mutatják be a Galileai Fejlesztési Hatóság “Mezőgazdasági Innováció” konferenciáján azt az új, nagy C-vitamin és antioxidáns tartalmú, por alapú alma koncentrátumot, amelyet a kereskedelemben eladhatatlan másod- és harmad osztályú termékekből némi tejpor hozzáadásával fejlesztettek ki.

Az új superfood édesítőszerként és táplálékkiegészítőként is egészséges alternatívát jelent majd – számolt be a NoCamels izraeli tudományos hírportál.

Izraelben a teljes termés mintegy tizedét, évente 15 000 tonna sérült, vagy idő előtt lehullott, minőségileg nem megfelelő almát kényszerültek a gazdák potom áron léalmaként eladni, vagy egyszerűen a földön megrohadni hagyni, s ezzel mintegy 25 millió sékeles veszteségük keletkezett.

Dr. Ofir Benjamin a Tel Chai Akadémiai Főiskoláról és Raifi Stern professzor a Galileai Fejlesztési Hatóság Galileai Kutatóintézetéből, a MIGAL-ból tavaly szeptemberen kezdték a közös munkát, hogy megoldást találjanak a nagy mennyiségű „hulladék” felhasználására. A tudósok kifejlesztettek egy eljárást, melynek során a másod-, harmadosztályú almákat feldarabolják, majd kis mennyiségű tejpor hozzáadásával fagyasztva szárítják, hogy megakadályozzák a kristályosodást. Az új almapor a cukor egészséges alternatívájaként szolgál az üdítőitalok édesítésére és természetes táplálékkiegészítőként is jól alkalmazható majd. Az így kialakult porban 100 grammra 600 miligramm C-vitamin jut, tízszer annyi, mint amennyi a narancslében van, és háromszor annyi, mint a guavában, amelyről köztudott, hogy a legtöbb C-vitamint tartalmazza. Az új granulátum nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és táplálkozási rostot. A kutatók szerint ez egy “superfood”.

“Megkerestük a Bresit almatermelő céget és első-, másod- és harmadosztályú gyümölcsökből egyaránt vettünk mintát. Úgy találtuk, hogy a minőségi hibás másod- és harmadosztályú almák éppen annyi C-vitamint és antioxidánst tartalmaznak, mint a boltokban kapható “tökéletes” kinézetű társaik. A most bemutatásra kerülő eljárásnak köszönhetően a gazdáknak nem kell lemondaniuk a tökéletlen, ám annál egészségesebb és jóízűbb almáikról sem, mert az új élelmiszer ipari felhasználásnak köszönhetően, azokat is megfelelő áron tudják majd értékesíteni” – mondta professzor Stern.

Reméljük, azért marad valami az almalevek gyártásához is. Arról se szívesen mondanánk le!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.