Netanjahu megoldotta a kormányválságot?

Benjamin Netanjahu és Aviháj Mendelblit - fotó: Kobi Gideon / GPO

Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek sikerült reggelre megegyeznie az ultraortodoxokkal a bevonulási törvény ügyében. Most már csak az a kérdés, hogy koalíciós partnere, a  Jiszrael Béténu párt élén álló Avigdor Liberman védelmi miniszter is elfogadja-e a frissen létrejött kompromisszumot, mivel Netanjahu kijelentette, hogy nélkülük nem viszi tovább kormányát szűk, 61:59 arányú többséggel.

Netanjahu korábban az előrehozott választások irányába fordult, de visszahőkölt, miután a HaBájt Hajehudi párt élén álló oktatási miniszter, Naftali Bennet személyes indokból kierőszakolt választásokkal vádolta, és kiderült, hogy sem az ultraortodox Sasz párttal Arie Deri, sem a centrista Kulani párt élén Mose Kahlón, sem Bennet nem fogja megszavazni a számára kedvező júniusi választásokat, majd az ellenzék is közölte, hogy ezt az időpontot nem voksolja meg. Ráadásul Likudos körökben állítólag attól tartanak, hogy egy júniusi szavazáson a párt szavazói közül sokan inkább meccset néznének a szavazófülkéhez zarándoklás helyett. Ezért a kormányfő vasárnap este komoly, és eredményes tárgyalásokba kezdett az előrehozott választásokat elkerülni vágyó ultraortodoxokkal.

Minden nap változik a helyzet: vasárnap még úgy tűnt, hogy Netanjahu választásokra játszik, de hétfőre minden felborult, s már valószínűbb, hogy nem ez a válság fogja lerövidíteni a kormány életét. A labda Libermannál.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.