Harag napja gázolással és robbantással

Netanel Kahlani és Ziv Daus, a merénylet két áldozata

Pénteken éppen 100. napja volt, hogy Donald Trump hivatalosan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A Hamász és más terrorszervezetek szokás szerint zavargásokra szólították fel a palesztinokat. Összecsapások voltak a gázai határ mentén, valamint Júdea és Szamária területén.

Mint arról korábban beszámoltunk, történt egy gázolás is, melynek során az útmentén szolgálatot teljesítő katonák közé hajtott egy palesztin. Először nem volt egyértelmű, hogy baleset vagy merénylet történt, de később világosság vált, hogy a 26 éves Ala Qabha, aki áprilisban szabadult 18 hónapos börtönbüntetéséből, szándékosan hajtott az ellenőrzést végző katonák közé. A merényletben két katonánk, Ziv Daus és Netanel Kahlani életüket vesztették. Emlékük legyen áldott! Egy harmadik katonánk továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. Negyedik társuk is több műtéten esett át, az ő állapota kielégítő. A merénylő könnyebben megsérült, őt is kórházban ápolják.

A támadást követően a biztonsági erők péntek este razziát tartottak a támadó lakhelyén, a Dzsenin közeli Barta’a faluban, átkutatták a falut, illegális fegyvereket kerestek és biztonsági ellenőrzéseket tartottak a környező utakon. A razzia során letartóztatták Qabha testvérét és nagybátyját, valamint néhány további, a támadásban feltehetően érintett palesztin gyanúsítottat. A hadsereg felkészült a merénylő otthonának lerombolására és visszavonták Qabha mintegy 30 rokonának a munkaengedélyét is. Szombaton reggel Gadi Eisenkot vezérkari főnök helyzetértékelést tartott a helyszínen.

Nem volt eseménytelen a szombat az izraeli-gázai határ közelében sem. Itt ismét bomba robbant, melyre válaszul izraeli tankok Hamász bázisokat lőttek. A hadsereg jelentése szerint sérülés nem történt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.