Mesterlövészeket telepített az izraeli hadsereg a Gázai övezet peremén

Illusztráció - fotó: IDF / Wikipedia

Több mint száz mesterlövészt telepített az izraeli hadsereg a Gázai övezet peremén, tekintettel a “Visszatérés menetének” elnevezett, péntekre bejelentett palesztin tömegtiltakozásokra – jelentette be szerdán Gadi Eizenkot vezérkari főnök. Eizenkot a Jediót Ahronót című újságnak nyilatkozva elmondta: a különleges erőktől átvezényelt mesterlövészek csak akkor nyithatnak tüzet, ha életek kerülnek veszélybe.

Remélem, hogy a másik fél nem követ el ostobaságot. – idézte az izraeli rádió Avigdor Lieberman védelmi tárcavezetőt. Az izraeli hadsereg a nap folyamán közölte azt is, hogy pészach idejére lezárja a palesztin területeket. Csütörtök estétől kilenc napon át kivételes esetekben, például humanitárius vészhelyzetekben engedélyezik palesztinoknak, hogy átkelhessenek a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából. Izrael az ilyen intézkedéseket alapvetően mindig biztonsági érdekeivel indokolja.

A palesztin akció szervezői tízezreket várnak, köztük teljes családokat a Gázai övezet és Izrael határán a május 15-ig tartandó akcióra, amelynek keretében öt helyszínen sátorvárosokkal tüntetnének a palesztin menekültek jogáért, hogy visszatérhessenek a most Izraelhez tartozó területekre.

Hangsúlyozzuk, hogy békés menetről van szó. – mondta a Gázai övezetet uraló Hamász radikális szervezet egyik vezető tagja. Halíl al-Haja egyben hangsúlyozta: Sosem adjuk fel földünket, amelyet apáink és nagyapáink vére öntözött. Óva intjük az izraeli megszállókat attól, hogy fegyvertelen és békés tömegeket, köztük nőket, gyermekeket, és időseket támadjanak meg. – tette hozzá.

Az izraeli külügyminisztérium bírálta a Hamászt: A palesztin vezetés által szervezett kampány valójában veszélyes, szándékos provokáció, amelynek célja, hogy ismét fellángoljon a konfliktus, és fokozódjon a feszültség.

A tiltakozó akciók apropóját Izrael államalapításának 70. évfordulója szolgáltatja május 15-én, amit a palesztinok a Nakba, vagyis a katasztrófa napjaként tartanak számon, mivel az 1948-as háborúban mintegy 700 ezer palesztin kényszerült elhagyni Izrael területét. Az Egyesült Államok emellett május 14-én tervezi megnyitni jeruzsálemi nagykövetségét. Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezi diplomáciai képviseletét Tel-Avivból.