Netanjahu máris felfüggesztette az ENSZ-szel kötött menekültmegállapodást

Benjamin Netanjahu - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az izraeli miniszterelnök bejelentette hétfőn késő este, hogy felfüggeszti az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) alig néhány órával korábban megkötött megállapodásának végrehajtását. A kormányfő felül akarja vizsgálni a megállapodást és tárgyalni akar a Kis-Afrikának nevezett dél-tel-avivi városrész lakosaival, ahol jelentős számú migráns él.

Izraelben hétfőn jelentették be, hogy megállapodtak az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR), és nem fognak visszatoloncolni Afrikába több tízezer illegális bevándorlót. A megállapodás azt tartalmazza, hogy több mint 16 ezer embert nyugati országok fognak átvenni. További mintegy 16 ezer afrikai bevándorló oltalmazotti státuszt kap, és még legalább öt évig Izraelben maradhat. Rajtuk kívül van még az országban körülbelül ötezer olyan afrikai bevándorló, akiről nem szól a megállapodás, és van további ötezer, migráns férfihoz tartozó nő és gyerek, akiket nem fenyeget a kitoloncolás.

Az UNHCR soha nem közölte, hogy mely nyugati országok vennék át a 16 ezer afrikai menekültet, de Netanjahu a megállapodás televíziós bejelentésében azt mondta: Kanada, Olaszország és Németország volna hajlandó befogadni őket. Olaszország és Németország azóta közölte, hogy nem kötött semmilyen hasonló megállapodást, Kanada pedig azt: van egy megállapodása az izraeli hatóságokkal arról, hogy Izrael felfüggeszti azoknak a kitoloncolását, akik korábban bevándorlási kérelemmel fordultak Kanadához, és kérelmük elbírálás alatt van. Tavaly év végén 1845 ilyen kérelem volt elbírálás alatt.

Az ENSZ-szervezettel kötött megállapodás bejelentése után Netanjahut ostromolták a hagyományos és a közösségi médiában, hogy mondja vissza az egyezséget. Egyesek azzal vádolták, hogy engedett az ellenzéki baloldaliak nyomásának, és elárulta annak a dél-tel-avivi városrésznek a lakosait, ahol a legnagyobb migránsközösség él Izraelben. A Kis-Afrikának nevezett területen élő izraeliek egy része ugyanis azt akarja, hogy toloncolják ki a bevándorlókat.  “Figyelek az önök szavára, különösen a dél-tel-aviviakéra” – írta Netanjahu a Facebookon, aki kedden találkozik az ott lakókkal.

Az UNHCR-rel kötött megállapodás végrehajtása körülbelül öt évbe telne, és sokan úgy gondolják Izraelben: a miniszterelnök azért táncolt vissza tőle, hogy meg tudja őrizni szavazóbázisát a mostani, politikailag bizonytalan időszakban. Izrael “egy biztonságos fekete-afrikai országba” küldte volna a migránsokat. Egyes bevándorlók beszámolója szerint hatósági meghallgatásaikon azt mondták nekik, hogy Ruandába vagy Ugandába mehetnek. Azok viszont, akik hajlandók voltak elutazni Ruandába, arról számoltak be, hogy a ruandai hatóságok visszaéltek kilátástalan helyzetükkel, egyes esetekben pedig elkobozták úti okmányaikat, és Ugandába küldték őket.

Hivatalosan mind Ruanda, mind Uganda tagadja, hogy megállapodást kötött volna Izraellel migránsok befogadásáról. Netanjahu késő esti Facebook-bejegyzésében azt állította: Ruanda kész volt fogadni a migránsokat, de az utóbbi pár hétben meghajolt az Új Izraeli Alap nevű liberális jogvédő csoport és az Európai Unió “egyes elemeinek” óriási nyomása alatt, és elállt ettől. Ezért kellett Izraelnek elfogadnia a megállapodást az UNHCR-rel, amely a lehető legjobb kompromisszumos megoldás volt – magyarázta.