Izraeli vadászgépek csapást mértek a Hamász egyik gázai katonai táborára

Az izraeli légierő vadászgépei csapást mértek csütörtökön az iszlamista Hamász mozgalom egy katonai táborára a Gázai övezet északi részén, válaszul a hadsereg egyik járműve ellen az övezet határán elkövetett támadásra – közölte a hadsereg sajtószolgálata.

A közlemény szerint a katonai jármű közelében szerdán felrobbantott taposóaknát a határ menti zavargások leple alatt helyezték el a palesztin övezet és Izrael határán. A hadsereg hozzáteszi, hogy “minden, a Gázai övezetben történő fejleményért a Hamász mozgalmat teszik felelőssé”.

Az incidensre válaszul Izrael két nap alatt már a második légicsapást hajtja végre. Szerdán az izraeli gépek a Hamász több katonai létesítményét is támadták a Földközi-tenger mentén húzódó keskeny palesztin földsávon.

A tömeges megmozdulások azt követően kezdődtek, hogy az Gázai-övezetet irányító Hamász felszólította az ott élőket: hat héten át minden pénteken tiltakozzanak a “fojtogató izraeli blokád” ellen, és követeljék, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonukba. Az izraeli hadsereg és a tüntetések szervezői is felszólították a tiltakozókat, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de sok feldühödött fiatal ezt figyelmen kívül hagyta.

FORRÁSMTI