A legfelsőbb bíróság a palesztinok beengedésére kötelezte Libermant

Részlet a tavalyelőtti megemlékezésből - fotó: printscreen

A legfelsőbb bíróság arra kötelezte Avigdor Liberman védelmi minisztert, hogy megadja a belépéséi engedélyt több tucat szeretteit gyászoló palesztinnak Izraelbe, hogy részt vehessenek a palesztin-izraeli viszály halálos áldozatainak emlékére rendezett közös izraeli-palesztin megemlékezésen.

Előzőleg Liberman megtiltotta belépésüket izraeli területre, mire a szervezők ennek a tiltásnak a felülbírálatát kérték a legfelsőbb bíróságtól. A döntés nyomán kilencven palesztin gyászoló családtag is részt vehet az emlékezés napjának alternatív megemlékezésén, ahol zsidók, arabok, drúzok, keresztények és muzulmánok együtt, közösen tekintenek vissza súlyos, személyes veszteségükre, amit a több évtizedes izraeli-palesztin viszály okozott.

Liberman a legfelsőbb bíróság, a bagac döntésére válaszul a bírókat azzal vádolta, hogy egyenlőségjelet tettek a gyász és a terror, a gyilkosok és az áldozatok közé.

A bíróság szerint viszont “a védelmi miniszter megítélése teljesen mellőzi a gyászoló családok véleménye iránti érzékenységet, akik ünnepséget akarnak tartani az izraeliekkel és a palesztinokkal”, és azt is leszögezték, hogy Liberman döntése figyelmen kívül hagyta az izraeliek azon részeinek érzéseit, akik “azonosultak a [közös gyászolás] tartalmával és céljaival”.

A bíróság elítélte a védelmi miniszternek azt a kijelentését, miszerint a közös megemlékezés “rossz ízű”, s szerintük Liberman szavaival “teljesen figyelmen kívül hagyta” azt a tényt, hogy vannak gyászoló családok és az izraeli népességnek olyan részei, akik az alternatív ünnepségre vágynak.

“A miniszter döntése olyannyira egyoldalú és aránytalan, hogy indokolttá teszi beavatkozásunkat” – vélekedtek a bírók, és emlékeztettek arra a korábbi állami bocsánatkérésre, amellyel azt a teljesen megalapozatlan állítást korrigálták, hogy a rendezvényre meghívott palesztinok között terroristák is lettek volna.

A közös izraeli-palesztin megemlékezést kedd este rendezik Tel-Avivban a Yarkon parkban.

A két évvel ezelőtti közös palesztin-izraeli megemlékezés részlete:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.