Rakétákkal lőtték az izraeli erők a szíriai hadsereg állásait

Rakétákkal lőtték hétfőn az izraeli erők a szíriai kormányerők el-Kuneitra délnyugat-szíriai tartománybeli állásait, ahonnan az izraeli hadsereg szerint egy aknavető-gránát csapódott be állásuk közelében a Golán-fennsíkon.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közleményben tudatta, hogy a hadsereg megtámadott egy tüzérségi állást a Golán-fennsík szíriai részén az után, hogy egy aknavető-gránát becsapódott a Golán-fennsík Izrael által ellenőrzött részén. Izraeli áldozatokról nem érkezett hír.

A lövedék a szíriai polgárháború keretében folyó harcok során tévedt a választóvonal közelébe- tette hozzá a szóvivő a közleményben. A hivatalos szíriai sajtó nem reagált az esettel kapcsolatosan.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerintaz izraeli rakétatámadás anyagi károkat okozott, áldozatokról nincsen tudomásuk. Az izraeli hadsereg jelezte, hogy az esetért a szíriai rezsimet tartja felelősnek, és “nem fog eltűrni az izraeli szuverenitás megsértésére vagy az izraeli polgárok épségének veszélyeztetésére irányuló semmilyen próbálkozást”.

Szintén hétfőn a yneten megjelent interjúban Juvál Steinic izraeli energia- és vízgazdálkodási miniszter figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai elnököt: nemcsak a rezsimje létezését teszi kockára, hanem életével is fizethet azért, ha hozzájárul ahhoz, hogy Irán (a szíriai kormány egyik szövetségese) vagy bármelyik más ország támadást indítson Szíria területéről Izrael ellen.

A teheráni csapatoknak és katonai segítségnek jelentős része volt a szíriai kormánycsapatok legutóbbi győzelmeiben a felkelők ellen, az izraeli szakértők szerint Irán cserébe egyre nagyobb térnyerésre törekszik Szíriában.

FORRÁSMTI