Újabb halottak Gázában, izraeli légicsapás a Hamászra

(illusztráció) Izraeli légicsapás után Gázában, 2008. december - fotó: Amir Farshad Ebrahimi / Flickr
(illusztráció) Izraeli légicsapás után Gázában, 2008. december - fotó: Amir Farshad Ebrahimi / Flickr

Újabb halálos áldozatot követeltek a pénteki tüntetések a Gázai övezet határán, a 15 éves Azzam Ovejda szombaton belehalt lőtt fejsebébe – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Vele négyre emelkedett az előző napi tüntetések palesztin halálos áldozatainak száma.

Az izraeli határt védő katonák elsáncolták magukat, és a Gázai-övezetet és Izraelt elválasztó 40 kilométeres kerítés túloldalán lévő palesztin tiltakozók ellen vetettek be könnygázt és éles lövedéket. Gázai egészségügyi források szerint hatszázan sebesültek meg a zavargásokban, közülük kétszáz embert éles lövedékkel lőttek meg az izraeli biztonsági erők. Egy palesztin újságírót a lábfején ért találat. Több tucatnyi tiltakozót és négy mentőst is könnygáz belélegzése miatt kellett ellátni.

Az izraeli hadsereg közlése szerint 10 ezer gázai vett részt pénteken a zavargásokba torkolló tüntetésen, néhányan közülük megpróbáltak betörni Izrael területére. A hadsereg szerint a katonák szabályszerűen jártak el, amikor meghiúsították a nem engedélyezett határátlépést. A védelmi erők korábban leszögezték: csak indokolt esetben, többszöri figyelmeztetés után vetnek be éles lőszert, és akkor is lábra céloznak.

A tüntetők köveket dobáltak és égő gumiabroncsokat gurítottak a kerítés felé, mások papírsárkányhoz erősített égő benzines tégelyeket röptettek Izrael területe felé. Egyesek az izraeli katonák által kihelyezett szögesdrótokat takarították el. A katonák az akadályokat a kerítés gázai oldalán helyezték el péntekre virradóra, hogy egyfajta ütközőzónát hozzanak létre.

Tiltakozik az ENSZ

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közölte: Izrael aránytalanul nagy katonai erőt alkalmaz a tiltakozó palesztinok ellen, akik a tüntetéshez való jogukat gyakorolják.

Az elmúlt négy hétben a gázai határkerítésnél lezajlott erőszakos tüntetésekben 42 palesztin vesztette életét, és legalább 5500 megsebesült, közülük 1739-en az izraeli biztonsági erők által leadott lövések miatt. Négy gyereket halálos lövés ért, hármat a fején vagy a nyakán ért találat. Összesen 233 kiskorú sebesült meg, többen maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Izraeli áldozatokról nem érkezett hír – mondta a főbiztos.

Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsán felszólalva csütörtökön azt mondta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezetet terheli a felelősség az áldozatokért, mert nőket és gyerekeket használ élő pajzsnak, miközben a szervezet tagjai elrejtőznek. A Hamász szerint Danon kijelentése kísérlet arra, hogy a zsidó állam kibújjon a fegyvertelen nők és gyerekek megölésének felelőssége alól.

Légicsapás a Hamászra

Izraeli harci gépek légicsapásokat mértek a Hamász hat haditengerészeti létesítményére a Gázai övezet partjainál, válaszul arra, hogy a palesztin szélsőséges szervezet tagjai pénteken, a gázai határnál tartott tüntetések idején megpróbáltak áttörni az izraeli határon – közölte szombatra virradóra az izraeli hadsereg.

A tájékoztatás szerint a pénteki tüntetések idején a Hamász vezényszavára több száz palesztin próbált behatolni Izrael területére, robbanószerkezeteket, kézigránátokat és gyújtópalackokat vetettek be az izraeli katonák ellen. A hadsereg hangsúlyozza, hogy az izraeli válaszlépések nem fognak a határ térségére korlátozódni, hanem a Gázai övezetet egész területét érintik majd. A hadsereg a Gázai övezetet uraló Hamászt tette felelőssé a palesztin enklávéban történt erőszakcselekményekért.

“A Hamász már néhány hete szervezi a rendbontásokat az infrastruktúra, a biztonsági egységek és polgári személyek ellen, hogy elfedje a terrorista tevékenységet” – áll hadsereg közleményében.

A Hamász belügyminisztériuma arról tájékoztatott, hogy az izraeli légicsapásokban súlyos károk keletkeztek egy épületben és két hadihajóban.

Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a gázai kerítésnél pénteken öt helyen voltak tüntetések és összetűzések, és mintegy 12-14 ezer ember vett részt bennük. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint három palesztin halt meg, és legalább 350-en megsebesültek.