Már hallom a morgást: minek ez ide Izraelbe? Olasz kerékpárverseny?!! Hölgyeim és Uraim! Ez egy háromnapos reklámfilm Izraelről, amit több tízmillió ember néz majd a világon! Jeruzsálem, Haifa, Akkó, Tel-Aviv, Beer Seva, a Holt-tenger, a Negev-sivatag, Eilat és a Vörös-tenger, órákon át, élő adásban! Mellesleg a világ egyik legizgalmasabb sporteseménye.

A normális embereknek a lágy szellőkkel érkező tavasz a kibomló rügyeket, virágba boruló mezőket jelenti. A kerékpározás szerelmeseinek pedig azt, hogy indul a bringás versenyszezon, a tavaszi klasszikusokkal: a Flèche Wallonne, Párizs-Roubaix, Tirreno-Adriatico, Liège-Baston-Liège… A bicikli beköltözik a sportcsatornákra, én pedig a tévénéző fotelba. Ez az igazi sport, még ha az egészségünkért aggódó dokik mást is mondanak. De ez még csak a bemelegítés, az egynapos, egy hetes versenyek. Az igazi sportteljesítmény a három nagy körverseny, a Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta végignézése. Ez minden nyáron 70 délután a tévé előtt! Komoly logisztika a munkából időre hazaérni, és a családot úgy kormányozni, hogy legalább az éjszakai ismétlések idején szabad legyen a tévékészülék. Az első nagy kora nyári megmérettetés a Giro d’Italia, az olasz körverseny.

A Giro d’Italia az olasz Alpokban – fotó: Giro d’Italia

Itáliában olyan sport az országúti kerékpározás, mint Brazíliában vagy Angliában a foci. A drótszamarak lovasai eleven legendák. Egymillió ember várja őket az olasz utakon, és ugyanennyi a televíziókészülékek előtt. Idáig tudtam halogatni a felkiáltást:

A Giro d’Italia 2018 májusában Izraelbe jön!!!

Jön??? Három napra ideköltözik! A Nagy Start, ahogy a televíziók hirdetik.
Az már önmagában is nagy dolog, hogy az idén szurkolhatunk izraeli csapatnak is. A társszervező jogán szabadkártyát kaphatott az Israel Cycling Academy. Ráadásul egy világsztárral, Ruben Plaza Molinával erősítettek, aki az összetett versenyben akár a top 10-ben is végezhet…
De kanyarodjunk vissza a rajthoz!

Az első nap egy egyéni időfutam lesz Jeruzsálemben. Ez a versenytípus még nem a későbbi napok csapat-taktikai küzdelme. Ki-ki meccse az óra ellen. Aki leggyorsabban tekeri le a 10 kilométeres távot, az első este az veheti föl az összetett versenyben vezetőnek járó rózsaszín trikót, a legendás Maglia Rosát. Ezt kell aztán 21 versenynapon át, hegyen-völgyön megőrizni. Ritkán sikerült ilyesmi a verseny 109 éves történetében. Az időfutam-specialisták általában elvéreznek az Appenninek, vagy az olasz Alpok megmászásakor. Ott a hegyimentők virítanak majd. De ne tekerjünk ennyire előre. Jeruzsálem! Állítólag az az okos jeruzsálemi, aki képes mindig lefelé sétálva elintézni az ügyeit a Szent Városban. A Giro pályája nem ilyen ravasz. Kaptatók és lejtők nehezítik majd a versenyzők életét május 4-én. Technikás pálya! – mondták rá az érintettek udvariasan. Nagy verseny lesz, és végre élőben is láthatom!

Másnap Haifáról indul a mezőny. Északnak tart Akkóig, aztán visszakanyarodik és Zihron Jakovot, Caesareát, Netanját érintve ér be Tel-Avivba. A jaffói tengerparton lesz a befutó helyszíne. Ez a szakasz már igazi országúti kerékpárversenyre lesz; a rózsaszín trikó birtokosa védi majd a pozícióját. Nincsenek hegyek útközben, hogy szétszórják a mezőnyt. Nagyjából egyszerre ér majd mindenki Tel-Avivba, az utolsó kilométerekhez, és ott a legjobb sprinterek látványos harca várható majd a második napi szakaszgyőzelemért. Ez május 5-e.

A harmadik versenynapon, 6-án, Beer Sevából startol majd a 176 fős mezőny. Az a nap az állóképességről fog szólni. A 226 km hosszú versenytáv nem ritka a nagy versenyeken, de itt az út a Negev-sivatagon át vezet majd, a befutó pedig Eilaton lesz. Aki levezette már ezt az utat egy légkondicionált, kényelmes autóban ülve, annak se lehet fogalma, milyen ezt a távot 40-50 km/órás átlaggal letekerni májusban.

Az idén szurkolhatunk izraeli csapatnak is. – fotó: Israel Cycling Academy

Aztán a verseny negyedik napján eltűnik a Giro Izraelből. A következő három héten már Szicíliában, Toszkánában, a Dolomitok lejtőin bringáznak majd a hősök.
És sajnos visszaköltöznek a tévéképernyőre.

A Giro D’Italia Big Start Izrael hivatalos honlapján tájékozódhatunk az időpontokról, útvonalakról, útlezárásokról, a versenyhez kapcsolódó aktuális információkról.

A verseny angol-héber nyelvű oldala.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.