Liberman: Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában

Avigdor Liberman hadügyminiszter - fotó: Preiss / MSC / Wikipedia
Avigdor Liberman hadügyminiszter - fotó: Preiss / MSC / Wikipedia

Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában, és nem áll szándékában a feszültség további fokozása – közölte Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön.

A tárcavezető egy Herzliában rendezett biztonságpolitikai konferencián fejtette ki nézeteit. “Ha nálunk eső lesz, akkor náluk égszakadás következik” – fenyegette meg beszédében a teheráni vezetést, amelyet szélsőségességgel és terjeszkedéssel vádolt.

“Nem engedjük meg, hogy Irán támadásaihoz kiinduló támaszpontjaként használja Szíriát”- hangsúlyozta Liberman.

Csütörtökre virradóra többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállásokra kilőtt rakétákra, amelyeket Jeruzsálem szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el. Jonathan Concricus alezredes hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el.

“Az irániak megpróbálták megtámadni Izrael területét, de egy rakétájuk sem ért földet, senki és semmi sem sérült meg, amiért hálásak vagyunk” – erősítette meg Liberman. Mint fogalmazott: ez nem egy “lenyűgöző győzelem” volt, az összecsapás Izraelre és a Szíriában állomásozó iráni Forradalmi Gárdára korlátozódott. Mindenki megpróbálja korlátozni, mederben tartani a konfrontációt – tette hozzá Liberman.

A védelmi miniszter szerint Irán új határokat próbál felhúzni, de ezt Izrael nem engedi meg, és szemben az irániákkal Izrael nem próbál terjeszkedni. Felhívta a figyelmet arra, hogy Teherán nemcsak Izraellel szemben, hanem Jemenben, Irakban, Libanonban és Afrikában is hadműveleteket hajt végre, és terjeszteni próbálja szélsőséges ideológiáját.

Az éjszakai incidens után több kormánypárti és ellenzéki izraeli politikus is megszólalt. Gilad Erdán belbiztonsági miniszter twitteres üzenetében azt írta, hogy Izrael nem játszadozik és nem blöfföl, s éjszaka az eltökéltség és az erő fontos üzenetét továbbította Iránnak és Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének. Juli Edelstein, az izraeli parlament, a kneszet elnöke szerint az éjszakai incidenssel megváltoztak a játékszabályok: Jeruzsálem nem tűri tovább a polgárai biztonságát fenyegető veszélyt, ellenséges erők felépítését a határ menti közösségek közelében.

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI