Guatemala is megnyitotta nagykövetségét Jeruzsálemben

Guatemala zászlaja - fotó: Wikipedia
Guatemala zászlaja - fotó: Wikipedia

Guatemala is megnyitotta ünnepélyesen Tel-Avivból áthelyezett nagykövetségét Jeruzsálemben – jelentette a ynet.

Két nappal a  jeruzsálemi amerikai nagykövetség átadása után, Benjámin Netanjahu miniszterelnök köszöntötte a megnyitóra Izraelbe látogató Jimmy Morales guatemalai államfőt, és megígérte, hogy következő dél-amerikai útján ellátogat Guatemalába.

A külképviselet avatásán részt vett több izraeli miniszter is, valamint Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere.

“Guatemala volt a második állam, amely elismerte Izraelt”- mondta Netanjahu. “ENSZ-nagykövetük igen aktívan segítette az országot abban az időben, hogy elfogadják a felosztási tervet. Közös értékeket és célokat vallunk, s noha távol vagyunk egymástól, valójában nagyon is közel állunk egymáshoz”- tette hozzá utalva az Izrael hetven évvel ezelőtti megalakulása körüli vitákra, amikor Guatemela a születő zsidó állam pártját fogta.

“Guatemala és Izrael régóta barátok, s Izraelnek fontos helye van a szívünkben”- felelte az ünnepségen a dél-amerikai ország elnöke. “Testvéri szeretet köt össze minket, itt otthon érezzük magunkat, mert tudjuk, hogy az izraeli nép szereti a guatemalait”- tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI