Kölcsönös beszólás és megalázás, de Izrael nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Törökországgal

Fu*k Turkey - Yair Netanjahu Instagram bejegyzése, 2018. május 16. - fotó: Instagram

Izrael nem kívánja megszakítani diplomáciai kapcsolatait Törökországgal – mondta Cipi Hoteveli külügyminiszter-helyettes a közszolgálati rádiónak csütörtökön az utóbbi napok igen éles hangú török-izraeli nyilatkozatháborúját követően.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök között durva szóváltás alakult ki a Twitteren. Erdogan Izraelt apartheid és terrorista államnak nevezte a gázai események miatt, Netanjahu pedig válaszában azt állította, hogy

Törökország a Hamasz legnagyobb támogatója.

Szerinte a törököknek nem kellene Izraelt kioktatniuk, miután Észak-Ciprust megszállva tartják és katonákat küldenek Szíriába.

“Törökország a térség fontos állama, és noha vezetője súlyos megjegyzéseket tett Izrael vezetésére és tetteire, úgy vélem ezekre hasonlóképpen válaszoltunk” – hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes. “Azt mondtuk, hogy hozzá hasonló, kegyetlen, véreskezű diktátorok nem oktathatnak ki bennünket”- tette hozzá.

Korábban Jarív Levin turisztikai miniszter felszólította az izraelieket, hogy

ne utazzanak Törökországba

nyaralni. Jaír Netanjahu, a kormányfő fia Törökországot becsmérlő megjegyzést tett közzé a közösségi médiában – azonban a miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint mivel nem visel közhivatalt, ez az utóbbi lépés csakis magántermészetűnek tekinthető.

A Gázai övezet határánál ezen a héten történt tömegtüntetések és az azokra adott izraeli válasz okozta a két ország vitáját. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint hatvankét palesztint öltek meg az izraeli katonák, és kétezer-hétszázan sebesültek meg az eheti határincidensekben.

Az izraeli hadsereg szerint a halottak közül huszonnégyen tartoztak a Hamászhoz vagy az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezethez, ezzel szemben a két alakulat bejelentette, hogy

ötvenhárman tartoztak közéjük a halottak közül.

Izrael szerint a Hamász gerjeszti az erőszakot a határ mentén, és a tömegeket fedezéknek használja Izrael ellenes támadásaihoz.

Recep Tayyip Erdogan török elnök viszont csakis Izraelt tette felelőssé a gázaiak haláláért, s terrorista államnak nevezte az országot, amely szerinte népirtást követ el. Törökország visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, és kiutasította Izrael külképviseletének vezetőjét Ankarából és Isztambulból, miközben nyilvánosan megalázta a repülőtéren: a különösen alaposra sikerült, cipő- és zakólevételt magába foglaló biztonsági ellenőrzést hajtottak végre rajta a direkt erre a célra odarendelt tévé kamerák előtt, hogy az erről készült felvételeket leadhassák a török tévék hírműsoraiban és az egész világ láthassa a megszégyenítést.

Izrael sem maradt adós: válaszképpen az izraeli külügyminisztérium berendelte a Törökország ideiglenes képviseletét ellátó megbízottat, és meghívta a sajtót is, hogy rögzíthessék, ahogy a török diplomata megérkezik a megrovásra, és a bejáratnál a biztonsági ember elkéri a diplomata igazolványát.

Büntetni akarják Izraelt

A török külügyminiszter szerint a Nemzetközi Büntetőbíróságra kell vinni a Gázai övezetben hétfőn lezajlott eseményeket, amelyek során az izraeli erők mintegy 60 palesztin tüntetőt megöltek – jelentette ki.

Mevlüt Cavusoglu, csütörtökön a török állami hírtelevíziónak adott interjújában emlékeztetett: ezt a lépést más ország nem, csak a palesztinok tehetik meg. Ankara célja az, hogy az egész világot egyesítse a téma körül, ezért később az ENSZ Közgyűlése elé is be kell terjeszteni az ügyet – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a világszervezet New York-i székházában tanácskozott a Gázai övezet határán előző nap történt összecsapásokról.

Erdogan török államfő szerdán kijelentette: az ENSZ tehetetlennek bizonyult, a nemzetközi közösség nagyobbik része elmulasztotta, hogy reagáljon a gázai eseményekre. “Ha Izrael erőszakos fellépését továbbra is hallgatás fogadja, az hamarosan káoszba taszítja a világot” – mondta. Erdogan szerint

az ENSZ kimerült, elhasználódott és szétesett.

Ankara a történtek miatt összehívta péntekre Isztambulba az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraelinfo / MTI