Gázai lakosok melletti szimpátiatüntetés Haifán

Fotó: Izraeli Rendőrség

Pénteken este a gázaiak melletti szolidaritást kifejező, előre be nem jelentett tüntetés kezdődött az északi kikötővárosban. Az egybegyűltek megpróbálták lezárni a Natancon utcát, akadályozva a haifai gépkocsiforgalmat. Először csak jelszavakat skandáltak, majd később összecsaptak a rendőrökkel.

A tüntetés során 21 főt őrizetbe vettek, többek között Jafar Farah, az arab Mossawa központ vezetőjét is, akit a szemtanúk szerint még saját lábán vittek el, de kihallgatása során megsérült a térde, ezért a Bnei Cion Egészségügyi Központba szállították. Itt próbálta meg felkeresni őt Ayman Odeh kneszet képviselő, akit a rendőrök nem akartak Farah-hoz engedni, ezért éles szópárbaj után a közösségi médiában fakadt ki Netanjahu kormánya ellen.

„Miért tartóztatták le Farahot? Ha sérült, miért van még mindig bilincsben és miért nem tájékozódhatunk az állapotáról? A kormány meghosszabbított kezét, a rendőrséget felhasználva büntetőjogi eljárásokon keresztül akarja félelemben tartani és elhallgattatni az arab állampolgárokat, de nem hagyjuk magunkat.”

Fotó: Izraeli Rendőrség

A haifai rendőrség válasznyilatkozatot adott ki, miszerint akkor léptek fel a tüntetők ellen, amikor azok a város normális életét megzavarva próbáltak demonstrálni és rongálni kezdték a köztulajdont. A rendőrrel vitázó, azt nyilvánosan megalázó kneszet képviselő ellen hivatalos panaszt nyújtottak be közalkalmazott megsértése miatt.

Haifa polgármestere, Jona Jahav kiállt a rendőrség mellett, mint mondta: „A demokrácia és a tüntetés joga nem egyenlő az anarchiával és a közrend veszélyeztetésével. Senkinek sem fogjuk megengedni, hogy megossza a várost, erőszakot és intoleranciát hirdessen Haifán. Ez nem szokás ebben a városban. A rendőrség dolga, hogy megakadályozza az illegális tüntetéseket és védje a közrendet. Odeh képviselő fellépése csupán politikai cirkusz, így akarja önnön népszerűségét növelni.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.