Paraguay is Jeruzsálembe helyezte izraeli nagykövetségét

Paraguay nemzeti zászlaja - fotó: maxpixel.net
Paraguay nemzeti zászlaja - fotó: maxpixel.net

Az Egyesült Államok és Guatemala után Paraguay is Jeruzsálembe helyezte át Tel-Avivból izreli nagykövetségét – jelentette a helyi média hétfőn.

Horacio Cartes paraguayi elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, külügyminiszter is részt vett az új nagykövetség hivatalos jeruzsálemi átadási ünnepségén.

A követségnek, akárcsak a múlt szerdán átadott guatemalai külképviseletnek, a Malcha technológiai park biztosít otthont Jeruzsálemben. Este a külügyminisztériumban fogadást adnak az újabb – egy héten belül harmadik – költözés tiszteletére.

Netanjahu a ceremónián mondott beszédében méltatta a Paraguay és Izrael közötti kiváló kapcsolatokat, emlékeztetett rá, hogy a dél-amerikai ország támogatta Izrael megszületését, és mellé állt a nemzetközi diplomáciában.

“Fogadják nem csak kormányunk, hanem Izrael népének mély háláját is. Emlékezünk a barátainkra, nincsenek Önöknél jobb barátaink” – mondta Netanjahu az ünnepségen, s hangsúlyozta, hogy Paraguay befogadott a nácik elől menekülő zsidókat is.

“Szívem mélyéből értékelem ezt az országot, amely bátran védi a békés élethez fűződő jogát, és dicséretesen virágzó gazdaságú államot épít saját és gyermekei jövőjének biztosítására”- felelte Cartes.

A Palesztin Hatóság – válaszul Paraguay lépésére – arra kérte az arab és a muzulmán országokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Guatemalával és Paraguayjal – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja.

Donald Trump amerikai elnök decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és múlt hétfőn hivatalosan áthelyezték az amerikai követségi épületüket a városba. Ez a döntés tiltakozást váltott ki a palesztinok körében, akik szintén Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának.