Lionel Messi - fotó: Maxisport / Shutterstock
Lionel Messi - fotó: Maxisport / Shutterstock

Politikai okokból Argentína lemondta a szombatra, Jeruzsálembe kiírt Izrael elleni labdarúgó-világbajnoki felkészülési mérkőzést.

A dél-amerikai csapatnak ez lett volna az utolsó összecsapása a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi vb előtt.  Az argentin szövetség egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese is megerősítette a mérkőzés lemondásáról szóló értesülést az AP amerikai hírügynökségnek.

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó-szövetség elnökétől, Dzsibril Radzsúbtól, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne. Radzsúb az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni.

Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstráltak, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat. A mérkőzés helyszínéül kijelölt Teddy Kollek Stadion a vitatott státuszú Jeruzsálem nyugati felében található. Az eredeti helyszín  viszont Haifa lett volna, de az izraeli hatóságok pénzügyi hozzájárulásával és Miri Regev miniszter asszony aktív kampányának segítségével végül átették Jeruzsálembe, tovább irritálva a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi döntését követően, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Izraeli személyiségek megpróbálták megmenteni a mérkőzést, Benjamin Netanjahu még Mauricio Macri argentin elnököt is felhívta, de ő azt felelte a miniszterelnöknek, hogy sajnos ő nem tud beavatkozni az ügybe, mivel magánkezdeményezésről van szó, az nem az ő hatásköre.

A palesztinok győzelemként üdvözölték a mérkőzés elmaradását, Argentína San Marino együttesével, esetleg Máltával vagy Moldovával pótolhatnak Mundo Deportivo szerint. Az argentin együttes a D jelű csoportban az izlandi, a horvát és a nigériai válogatottal találkozik a vb-n.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo