Miniatűr Korán a Nemzeti Könyvtár kiállításán

A Ramadán alkalmából különleges kiállítást rendeztek az Izraeli Nemzeti Könyvtárban. Az intézmény tulajdonában lévő mintegy 1800 muzulmán irat közül néhány egyedi darabot önálló bemutató keretében tekinthettek meg a látogatók. A 16 könyvet és tekercset, melynek mindegyike a 10-18 század között keletkezett, egy muzulmán ornamentikával díszített teremben mutatták be. A legérdekesebb darab egy aprócska, mindössze 68×37 milliméter nagyságú, a X. évszázadból származó Korán imakönyv volt, melyet most láthatott először a nagyérdemű.

– Ez a valószínűleg vallási talizmánként is funkcionáló darab azért is egyedülálló, mert a benne szereplő szöveg pontozás nélküli – mesélte Raquel Ukeles, a kiállítás kurátora a ynet újságírójának. Egy másik különlegesség egy perzsa Rómeó-Júlia sztorit elbeszélő irat, melyben Laila és Maymun szerelmi történetét töbszáz éves színes illusztrációk kísérik.

Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár őrzi a Közel-Kelet egyik legnagyobb kutatható kézirat gyűjteményét, az intézmény ötödik éve mutat be Ramadán alkalmával néhányat a tulajdonában lévő különleges darabok közül.

– A Ramadán idején aktív vallási élet folyik Izrael muszlim közösségeiben, de a hónap remek alkalmat nyújt a muzulmán kulturális értékek bemutatására is – mondta Ukeles.

Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.