20 ezer tűzijáték „saját használatra”

A késelés, gázolás után új taktikai fegyvert vetnek be Jeruzsálemben a terroristák. A legfrissebb trend szerint a tűzijátékot lőnek a biztonsági erők egységeire, veszélyeztetve ezzel a közelben lévő polgári személyeket is. A legutóbbi akciót követően a rendőrség nemcsak az elkövetőt, hanem a tűzijátékokat eladó kereskedőt is felelősségre vonta.

Egy hónapos titkos nyomozást követően a rendőrség a napokban letartóztatott egy kirját onói zsidó lakost, aki egy közvetítőn keresztül 690 csomag, 20.700 darab tűzijátékot adott el egy kelet-jeruzsálemi férfinak. A kihallgatáskor kiderült, az eladó tisztában volt vele a vevő zsidó lakosok ellen akarja használni a tűzijátékokat. A 70 éves tulajdonos kereskedési jogát a letartóztatást követően azonnal visszavonták.

Az akció során a közvetítőt és a vásárlót is lefogta a rendőrség. A vevő nem volt ismeretlen a hatóság számára, korábban egy asdódi kereskedőtől vásárolt nagyobb tételben tűzijátékokat, mint a nyomozás során kiderült az eladó ott is tisztában volt vele, mire akarják használni a veszélyes eszközöket.

A közvetítő ügyvédje azzal védekezett, hogy egy teljesen legális üzletről van szó, nem értik a rendőrség miért avatkozott be, hiszen büntetlen előéletű ügyfele a tűzijátékokat csupán „saját használatra” vásárolta. A robbanóanyaggal való kereskedés vádja abszolút megalapozatlan – mondta Jehuda Shushan ügyvéd a ynet tudósítójának.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.