Szíriai jelentések szerint Izrael a damaszkuszi repülőtér közelében támadott

Támadás Szíriában - archívum

Két izraeli rakéta csapódott be keddre virradóra a damaszkuszi repülőtér közelében, eltalálva a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet egyik fegyverraktárát – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet, mely londoni székhelye ellenére rendszerint megbízható helyi értesüléseket szállít. A rakétacsapás tényét megerősítette a szír állami tévé is, melynek beszámolója szerint egy épp kirakodás alatt álló iráni szállítógépet semmisített meg a két rakéta, melyet egy Szíria fölé berepülő drónról indítottak.

A kormánymédia – nem feltétlenül megbízható – állítása szerint a szíriai légvédelemnek sikerült elfognia a pilóta nélküli repülőt. A jeruzsálemi kormány szokása szerint nem kommentálta az értesülést.

Izrael az utóbbi években menetrendszerűen hajt végre légi- és rakétatámadásokat szíriai célpontok ellen. Elsősorban az Aszad-rezsim egyik fő szövetségesének számító Iránból a szintén fontos irán kliens Hezbollah libanoni területeire irányuló fegyverszállítmányokat (ezek korszerű ballisztikus rakétákat és azok fő alkatrészeit tartalmazzák) igyekszik elpusztítani, de az utóbbi évben az elszaporodó iráni támaszpontokat, illetve az izraeli határ közelébe merészkedő, iráni hátterű síita milíciákat is aktívan bombázza.A sűrűsödő csapások miatt azután egyre több a konfliktus a szíriai légvédelemmel is.

Az Irán és Izrael közti konfliktus májusban jutott a legközelebb a háborúhoz, amikor az iráni atomalku felmondását követően Szíriában állomásozó iráni egységek rakétákat lőttek ki a megszállt Golán-fennsíkra, amit nagyerejű izraeli válaszcsapás követett. Azonban az eszkaláció elmaradt – részben mivel Irán tisztában van azzal, hogy képtelen az izraeli határ közelébe valóban komoly csapásmérő erőt eljuttatni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Jerusalem Post, Index