A hadsereg szír sebesülteket szállított izraeli kórházakba

Izraeli katonaorvos kezel egy szíriai sebesültet - fotó: IDF

A hétvége folyamán a hadsereg hat szíriai sebesültet, köztük négy 6-14 év közötti gyereket szállított közepes és súlyos sérülésekkel izraeli kórházakba. A gyermekek szülei a dél-szíriai területeken folyó harcokban vesztették életüket.

Péntek éjszaka az Északi Parancsnokság egészségügyi csapatát riasztották a Golán-fennsíkon lévő határkerítéshez, ahol néhány életveszélyesen megsérült szíriait láttak el a helyszínen. A 366-os egység katonái ezt követően különböző észak-izraeli kórházakba szállították műtétre a sebesülteket.

A több mint hét éve folyó polgárháború miatt Szíriában súlyos orvos és gyógyszerhiány van, az izraeli hadsereg – miközben igyekszik elkerülni a beavatkozást a harcokba – évek óta egészségügyi ellátást nyújt a határán megjelenő sebesülteknek.

Fotó: IDF

2013 óta 3500 felnőttet és gyereket láttak el a katonai egészségügyi egységek, 2016 óta 1300 szír gyereket szállítottak egy napos vizsgálatra, kezelésre különböző izraeli szakorvosokhoz. A 2017 augusztusában, nemzetközi együttműködés keretében felállított tábori kórházban mintegy 6000 sebesült kapott kezelést. A hadsereg adatai szerint eddig összesen 4800 szíriait kezeltek, az ellátottak fele gyermek volt, 33 százalékuk férfi és 17 százalékuk nő.

A hadsereg csütörtökön 300 sátrat, 13 tonna élelmiszert, 15 tonna gyermektápszert, gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket, valamint 30 tonna ruhát juttatott el a Golán-fennsík különböző pontjaira.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.